Foto:
Foto:
false
Šola1
Gimnazija Antona Aškerca Ljubljana
Šola2
Gimnazija Jesenice

Tretja tekmovalna oddaja Gymnasium.eu prinaša razmislek o odnosu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike.

Čeprav se EU in ZDA ne strinjata o vseh zunanjepolitičnih vprašanjih, ostajata najpomembnejši in najzanesljivejši zaveznici. Njune zunanjepolitične vezi obstajajo že desetletja, kljub spremembam politične sestave in geostrateškim spremembam na obeh straneh.

8. novembra ZDA niso dobile prve ženske predsednice temveč predsednika, ki ga mnogi opisujejo kot nepredvidljivega, predvsem pa brez političnih izkušenj. Kako so se na izvolitev Donalda Trumpa, 45. ameriškega predsednika, odzvali evropski voditelji? Ali sestanek zunanjih ministrov evropske povezave po Trumpovi izvolitvi pomeni, da je čezatlantsko razmerje negotovo?

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da izvolitev Trumpa predstavlja tveganje za odnose med Evropsko unijo in ZDA. "Izvoljenega predsednika bomo morali poučiti, kaj je Evropa in kako deluje," ter dodal, da Američani po navadi nimajo nobenega interesa za Evropo.

Z dijaki in dijaki Gimnazije Jesenice bomo govorili o nedavni ameriški predsedniški kampanji, ki je odprla tudi precej vprašanj o odnosu, ki ga imajo ZDA do Evropske unije. Kako na drugi strani Atlantika gledajo na begunsko krizo – gre res le za evropsko breme? Kakšna bo nadaljnja skupna varnostna in obrambna politika? In kaj se bo zgodilo z zvezo NATO?

Gospodarstvi EU in ZDA skupaj ustvarita 50 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda, kar je tretjina svetovne trgovine – omenili bomo tudi prostotrgovinski sporazum med EU-jem in ZDA, izstop Velike Britanije iz Evropske unije, boj proti podnebnim spremembam ter boj proti mednarodnem terorizmu.

V sredo ob 20h bo z nami tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, debato pa bomo po zaključeni tretji tekmovalni oddaji nadaljevali na mobilni aplikaciji Gymnasium.eu - skupaj z dijaki Srednje trgovske šole Ljubljana, Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica, Prometne šole Maribor, Srednje poklicne in strokovne šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.