Mlado slovensko podjetje Bevo je razvilo inovativen postopek in napravo za ustvarjanje rastlinskih zrezkov z videzom, okusom in teksturo kot ga ima meso. Prislužili so si mesto v enem najbolj prestižnih podjetniških pospeševalnikov na svetu - Y Combinator. Bili so tudi lanski finalisti nagrade slovenski start-up leta. Danes ekipa šteje 15 članov. Pogovarjali smo se z ustanovitelji podjetja.

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Kaj je rastlinsko meso?
Tilen Ravnik: "Rastlinsko meso je ena od tehnologij, ki nam bo pomagala, da bomo vse prebivalce tega sveta lažje nahranili z dovolj beljakovinami ne da bi s tem uničili planet."
Maj Hrovat: "Naš izdelek je zrezek na osnovi rastlinskih beljakovin, ki ga naredimo s pomočjo tehnologije, naprave, ki smo jo izumili, in postopka, ki nam omogoča, da naredimo pravilno teksturo, obliko in sestavo. Želimo oponašati maščobno tkivo, mišično tkivo in pa seveda ne samo teksturo, amapk tudi okus, ki je ključen za to, da je ljudem potem tak zrezek všeč."
Iz česa je torej narejen zrezek?
Tilen Ravnik: "Oziramo se na beljkovine, ki jih dobimo iz rastlin kot so grah, soja, pšenica ipd."
Kako se je vse začelo?
Luka Sinček: "Naša zgodba oziroma zgodba meneo in Maja se je začela v prostornih kamniškega KIKštarterja. Pred tem sva se sicer že udeleževala tudi drugih hekatonov, vendar je bil ta tista prava iztočnica, kjer sva spoznala Tilna, ki je sprva postal najin mentor, in nama omogočil, da pridobiva podjetniška znanja, ki jih potrebuješ, da sploh nekaj začneš."
Tilen Ravnik: "Že na svoji pretekli podjetniški poti sem ugotovil, kako pomembna je prava ekipa, predvsem ekipa, ki je sposobna dobre medsebojne komunikacije in ko sem spoznal Luko in Maja sem začutil, da se v tem triu skriva zametek dobre zgodbe."

Bevo, gojenje rastlinskega mesa

Kako je nastal prvi zrezek?
Tilen Ravnik: "Da bi lahko naredili "steak", se pravi pravo vlaknasto teksturo mesa, je bilo potrebno narediti stroj, ki je proteinsko moko, se pravi mešanico moke, olja in vode spreminjal v vlaknasto strukturo podobno mesu. Ta stroj smo skozi serijo prototipov uspeli tudi razviti in izboljšati do te mere, da ga lahko uporabljamo v proizvodnem procesu. Proizvodni proces smo tudi patentirali v ZDA in Veliki Britaniji."

Kako velik je trg rastlinskega mesa?
Luka Sinček: "Trg rastlinskega mesa narašča z ogromno hitrostjo, trenutno okoli 20 % širitve trga iz leta v leto. Trenutno je vreden približno štiri milijarde ameriških dolarjev, v naslednjih letih pa predvidevamo, da bo to še precej naraslo. Mi se trenutno fokusiramo predvsem na govedino, a nam sama tehnologija omogoča širok razpon stvari, ki jih lahko zares pridobimo - od piščanca, svinjine do govedine, potisnili smo že tako daleč, da smo dobili ribjo teksturo, ki zelo lepo razpada po koščkih"
Maj Hrovat: "Predno smo začeli tako resno delati na zrezku smo skoraj ostali brez vse finančne podpore in je šlo zelo za las. Potem se nam je nasmehnila sreča in delo se je poplačalo, ko smo prišli v pospeševalnik Y Combinator."

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Tilen Ravnik: "Gre za najbolj znan podjetniški pospeševalnik na svetu. Generacija, v kateri smo bili mi sprejeti, je dobila kar 16.000 prijav, sprejetih pa je bilo 300. To nam je odprlo vrata do vlagateljev s katerimi zdaj sodelujemo. Prihajajo iz celotnega sveta, večinoma sicer iz Nemčije in Amerike. Z njihovo pomočjo sedaj postavljamo proizvodnjo s katero bomo lahko produkt ponudili v resnejšem obsegu. Imamo tudi svojo znamko Juicy Marbles, ki smo jo zaščitili v tujini. Naše izdelke bomo ponudili na kar se tiče rastlinske prehrtane bolj razvitih trgih - Amerika in Zahodna Evropa v tako imenovani skupini fleksitarjencev. To so ljudje, ki jejo meso, a so ozaveščeni o okoljskem, etičnem in zdravstvenem problemu mesa in iščejo alternativo. Tudi Slovenija je za nas pomemben trg in že začenjamo dobavo prvim kupcem."