V Tirani v Albaniji je potekal sedmi forum Strategije Evropske unije EUSAIR, katerega namen je povečati konkurenčnost in povezanost jadransko-jonske regije. Hkrati je potekalo tudi mednarodno tekmovanje POPRI international, kjer mladi predstavijo svoje podjetniške ideje.

Sedmi forum držav vključenih v strategije Evropske unije EUSAIR je prisotnim ponudil možnost povezovanja in prenos izkušenj med državami članicami Evropske unije in tistimi, ki stremijo k članstvu.

FTV SLO/zajem zaslona
FTV SLO/zajem zaslona

Bojan Maricik, namestnik predsednika vlade Severne Makedonije z Evropske zadeve: ”Za Severno Makedonijo in druge države Zahodnega Balkana so te regionalne pobude dragocene za izmenjavo izkušenj, pa tudi navezovanje stikov, sodelovanje v skupnih projektih ter tesnejše vezi z državami Evropske unije. Posebnost te pobude je, da so v njej države Zahodnega Balkana in članice EU enakopravne. S podporo EU sodelujemo v kulturni izmenjavo in ustvarjamo boljše pogoje za posameznike in podjetja. To je skupno vsem pobudam, tudi Berlinskemu procesu, Odprtemu Balkanu in drugim. Severna Makedonija z veseljem sodeluje v regionalnih pobudah, ki nam pomagajo na poti v EU, obenem pa našim državljanom prinašajo tudi konkretne koristi, ki jim lajšajo življenje in nove priložnosti za mlade.”

Da je glavni cilj vsakega sodelovanja na koncu vedno posel in gospodarstvo, pa je prepričan Joze Tomaš, predsednik foruma gospodarskih zbornic jadransko-jonske regije: “Praznujemo 20 let foruma gospodarskih zbornic jadransko-jonske regije. Italija in Hrvaška sta ustanovili skupni gospodarski forum, v katerem je že devet držav, tudi Slovenija, ki je naša zelo pomembna partnerica.” Prepričan je tudi, da forum pomaga gospodarstvu s skupnimi projekti in zbližuje poslovneže iz jadransko-jonske regije."

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Poleg pogovorov o političnem in gospodarskem sodelovanju, so se v Tirani sešli tudi številni strokovnjaki, ki so med drugim predstavljali rešitve za razvoj v smeri naravi prijazne prihodnosti.

Mitja Grbec, mednarodni pomorski pravnik
Mitja Grbec, mednarodni pomorski pravnik

Mitja Grbec, mednarodni pomorski pravnik: “Mislim, da imamo Slovenci tukaj kaj dosti za pokazat, konkretno je v naši sekciji debata potekala o nadaljnji zaščiti Jadranskega morja, torej z ustanavljanjem in nadgradnjo obstoječe mreže morskih zaščitenih območij in tudi glede učinkovitega upravljanja slednjih. Predvsem pa mislimo, da je tukaj pomorsko prostorsko načrtovanje tisti inštrument, ki bi ga morali uporabiti čezmejno na ravni celotnega Jadranskega morja, da bi dosegli cilje, ki jih je postavila Evropska komisija."

Možnost povezovanja pa so tudi ob letošnjem evropskem letu mladih imeli tudi mladi, saj so soorganizatorji iz Primorskega tehnološkega parka v okviru foruma priredili mednarodno tekmovanje podjetniških idej mladih POPRI International.

Tanja Kožuh, Primorski tehnološki park: “Popri je tak projekt, da ga Slovenija lahko internacionalizira in to je prvi korak. Že drugo leto organiziramo tekmovanje za devet evropskih držav in zelo si želimo, da bi Evropska komisija prepoznala projekt kot nekaj zelo dobrega za Evropo. Mladi so lansko leto tekmovali prek spleta, letos tukaj v živo. Družijo se med sabo, spoznavajo, ustvarjajo svoja socialno mrežo, ki jo bodo v prihodnosti potrebovali."

Zmage so se v obeh kategorijah srednješolski in kategoriji mladi so 29. let razveselili mladi tekmovalci iz Srbije.

Kaj vam pomeni sodelovanje na tekmovanju POPRI?
Vladimir Krsamanović, Lara: “To je priložnost, da se prvič predstavimo v tujini. Zmagali smo na srbskem tekmovanju, tako smo se uvrstili sem, tu pa lahko prvič prekrižamo meče z ekipami iz vse regije.”

EUSAIR

Kaj točno je vaš projekt LARA?
Vladimir Krsamanović, Lara: “Sistem, ki smo ga iz sentimentalnih razlogov poimenovali Lara, je sistem za reševanje mornarjev na odprtem morju. Padci z ladij so velika težava, so najpogostejši vzrok smrti med mornarji. V takih primerih je nujen čim hitrejši odziv. Podobno kot pri infarktu. Naš sistem omogoča zaznavo nezgode v nekaj sekundah namesto v minutah ali urah kot je do zdaj. Rešiti želimo čim več življenj mornarjev. Vsa jadransko-jonska regija je zelo odvisna od morja, zato se nam je to zdela idealna inovacija za idealen namen.”

TV SLO/zajem zaslona, ekipa Passionis
TV SLO/zajem zaslona, ekipa Passionis

Nikola Teomirović, ECOHIVE: “To je odlična priložnost za predstavitev naše zamisli širšemu občinstvu in da najdemo tudi morebitnega vlagatelja. Opravili smo že vse začetne korake pri izvedbi projekta, imamo tudi že projektno dokumentacijo za napravo, ki je že pripravljena za trg. Čaka nas le še trženje modela in poslovne partnerje iščemo ravno na takih tekmovanjih.”

Tudi slovenski ekipi Passionis in Mesečina sta ob prejemu srebra imeli razlog za nasmeh.
Janez Goršin, Zvočna zakladnica Mesečina: “Pred tekmovanjem niti nismo imeli občutka, kako zelo pomembno je to, zdaj pa do nas prihajajo ljudje, ki so zelo globoko v tem področju in nam dajejo neverjetno dobre ideje, na katere nismo prej pomislili, šele zdaj, ko smo tu, vidimo, kako je to pomembno in dobrodošlo.”