Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta že več let najboljša nogometaša na svetu. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta že več let najboljša nogometaša na svetu. Foto: EPA

Dober je, ampak precenjen. Približno toliko kot je bil podcenjen Michael Laudrup (čeprav gre za povsem različna tipa) ... Statistično ima za seboj fantastično sezono ... ampak glede tehnike je tak kot še vsaj 15 igralcev.

Matjaž Krajnik, Twitter
Cristiano Ronaldo
A niti vsi milijoni ne morejo jamčiti, da nogometaš z bele točke pospravi žogo v mrežo. Cristiano Ronaldo je med drugim zgrešil dve sila pomembni 11-metrovki: prvo leta 2008 v finalu Lige prvakov, štiri leta kasneje pa drugo v polfinalu Lige prvakov. Foto: EPA

Zato še toliko težje razmišljam o vprašanju iz naslova kolumne. Če k tej številki dodam še njegovo plačo, ki jo je v tem obdobju zaslužil v španski prestolnici, pridemo do skoraj 140 milijonov evrov. Milijon gor ali dol. K razmišljanju pa me je gnal tiskovni predstavnik Nogometne zveze Slovenije Matjaž Krajnik, ki je na Twitterju na svojem zasebnem profilu zapisal, da je omenjeni nogometaš precenjen (celotno izjavo lahko najdete na desni strani).

Težko se strinjam z oceno, da po svetu hodi še 15 nogometašev, katerih tehnika se lahko primerja z omenjenim Portugalcem. Prepričan sem, da trenutno obstaja le en tovrsten nogometaš, ki po "naključju" prav tako igra v španski elitni ligi. A tokrat se ne bom posvetil še eni v vrsti primerjav med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem, bolj zanimiva je Krajnikova ugotovitev, da je Ronaldo precenjen. Kaj sploh pomeni precenjen?

Slovar slovenskega knjižnega jezika besedo precenjevati razlaga kot "prisojati čemu večjo vrednost, večji pomen, kot ga ima v resnici". Ni dvoma, da nogometni strokovnjaki Ronalda izjemno cenijo, o čemer pričajo tudi številne nagrade, ki jih je 28-letnik prejel. Toda, mu prisojajo večjo vrednost in večji pomen, kot ga ima v resnici?

Za potrebe Športnega SOS-a (ki bo izšel v sredo) sem se poigral s številkami o njegovi učinkovitosti in pomenu za ekipo. In te kažejo, da Ronaldo svoji ekipi res pomeni veliko. Brez njegovih golov bi Real v štirih letih v državnem prvenstvu skupaj osvojil 60 točk manj, kot jih je v resnici, in lani ne bi postal državni prvak. Beli balet je v Ronaldovem obdobju prejel precej Barceloninih klofut. A kadar so beli ugnali Katalonce, vedno najdemo prstne odtise Cristiana Ronalda. Leta 2011 je zabil edini gol v finalu španskega pokala, lani je na Camp Nouu dosegel odločilni gol, ki je odločil prvenstvo, letos pa je proti večnemu tekmecu prispeval ključne gole tako v superpokalu kot polfinalu pokala. Sem omenil, da je edini nogometaš v zgodovini španskega prvenstva, ki ima več golov kot nastopov?

Cristiano Ronaldo za seboj nima le ene fantastične sezone, v resnici ima za seboj že sedmo izvenserijsko sezono. Če se s svojimi vragolijami in zadetki ne bi dokazal v dresu Manchester Uniteda, prav gotovo ne bi prišel na radar Reala in ta prav gotovo ne bi bil pripravljen tako globoko poseči v mošnjiček. Real je v Ronalda vložil že skoraj 140 milijonov, a vložek se je izplačal.

Morda pa bi vprašanje o precenjenosti lahko obrnili drugače. "90 milijonov evrov za enega polizanca, ki brca žogo? Ta svet je znorel, ta svet je res znorel," se je pred štirimi leti ob rekordnem prestopu v službi kolerično razburjala urednica. Vem, kaj ji je šlo v nos. Razmerja. Najboljši in najbolj plačani nogometaši v enem tednu zaslužijo (v zaokroženi enoti) za eno stanovanje. Medtem ko človek s povprečno plačo enak znesek zasluži v približno 15 letih. Seveda, če bi vse mesečne plače seštel skupaj in ne bi zapravil niti enega centa, kar ni mogoče.

A to razmerje pač odraža realno stanje. Deroča finančna reka se ne bi nikoli v taki količini stekala v nogomet, če na drugi strani ne bi bilo morje navijačev, ki bi (s svojimi povprečnimi plačami) kupovali drese in hodili na tekme v španski, angleški, nemški in/ali italijanski ligi, ali pa v majhni tajski, romunski ali pa slovenski vasi prek TV-zaslonov spremljali dogajanje v teh ligah.

Zatorej ne. Cristiano Ronaldo ni precenjen. In tudi nogomet ni precenjen. V finančnem smislu je vreden toliko, kolikor smo ga ljudje pripravljeni plačati in ceniti.

Dober je, ampak precenjen. Približno toliko kot je bil podcenjen Michael Laudrup (čeprav gre za povsem različna tipa) ... Statistično ima za seboj fantastično sezono ... ampak glede tehnike je tak kot še vsaj 15 igralcev.

Matjaž Krajnik, Twitter