Upam samo, da ne bodo priredili izidov, ampak da bodo pošteni s Sandersom. Čestitam mu za občutno vodstvo," je izjavil Donald Trump in te dni tako vsaj dvakrat presenetil.

Do zdaj je na strankarskih glasovanjih Sanders osvojil največ glasov volivk in volivcev. Foto: Reuters
Do zdaj je na strankarskih glasovanjih Sanders osvojil največ glasov volivk in volivcev. Foto: Reuters

Najprej je s čestitkami Sandersu za zmago v Nevadi in nato s tvitom, v katerem je pred obiskom Indije, kjer je vrhovno sodišče šele leta 2018 dekriminaliziralo istospolne odnose, navdušeno pozdravil novi "bollywoodski romcom", indijsko romantično komedijo o istospolni ljubezni in poroki. LGBT+ skupnost je v šoku, ker preprosto ne ve, kaj naj si misli o nepričakovani potezi predsednika, ki sicer slovi po svojih protigejevskih stališčih. Ampak volitve delajo čudeže. Eden takšnih se je zgodil leta 2016, ko so Trumpa podprli najkonservativnejši religiozni krogi v Ameriki. In čudežno je, da ta čudež še kar traja.

Predsednik Trump pa je v navedeni izjavi predvsem potisnil prst v še eno odprto rano Demokratske stranke. Bernie Sanders ni bil favorit demokratov leta 2016 in izrinila ga je Hillary Clinton. Sanders ni favorit stranke niti tokrat, saj je strankina elita prepričana, da nekdo, ki se razglaša za socialista, dreza v težko dosežene rezultate panožnih pogodb o zdravstvenem zavarovanju in želi splošni zdravstveni sistem za vse, ne more mobilizirati dovolj ljudi za zmago na predsedniških volitvah.

In tukaj se ob nadvse primernem in seveda popolnoma naključnem trenutku pojavi Rusija. Spet. Tako kot naj bi leta 2016 – in 2020 – pomagala Trumpu, naj bi dolga roka Kremlja potiskala naprej tudi Sandersa. Najbrž res samo zato, da bi ga Trump na volitvah mirno prežvečil in prebavil. Na socialistično solidarnost so v Moskvi namreč že zdavnaj pozabili. Zdaj so jim bližje ostro začinjeni okusi nacionalistov, populistov in podobnih ljubiteljev solističnih bravur.

Ampak Bernie Sanders za zdaj zmaguje. Zmagal je v demografsko pisani Nevadi, kar je primerljivo na primer z zmago Baracka Obame nekoč v večinsko beli Iowi. Struktura nevadskih glasov kaže, da ga podpira kar 65 odstotkov mlajših od 29 let, čeprav bi bilo zanj še ugodneje, da bi ga tudi starejši, ki dejansko pridejo na volišča. Zelo uspešen je pri špansko govoreči manjšini, kjer je dosegel 51-odstotno podporo. Vodi med ljudmi, ki se opredeljujejo za liberalne ali zelo liberalne. Analiza kaže, da Sanders privlači s svojimi idejami, in da ljudje primarno svojega kandidata vendarle ne tehtajo po merilu, ali je sposoben premagati predsednika Trumpa. Za zdaj. Zato pa je to merilo absolutna prioriteta protikandidatov in, kot rečeno, stranke.

Soočenje v Las Vegasu, prvič z udeležbo Michaela Bloomberga, ki sicer v Nevadi ni kandidiral, je bilo ostro, brez rokavic in z udarci pod pas. Bernie Sanders ni bil glavna tarča tekmecev samo zato, ker so se odločili v prvi vrsti opraviti z milijarderjem, ki ga v zboru obtožujejo kupovanja volitev. "Rada bi povedala, proti komu kandidiram. Proti milijarderju, ki ženske označuje za debele babe in lezbijke s konjskimi obrazi. In ne, ne govorim o Donaldu Trumpu. Govorim o županu Bloombergu. Demokrati ne bomo zmagali z nominirancem s preteklostjo utajevanja davkov, nadlegovanja žensk in podpiranja rasističnih politik, kot je zavračanje posojil ljudem iz revnih sosesk, ker naj bi to prinašalo večje finančno tveganje za banke, ali naključno policijsko ustavljanje in preverjanje ljudi. Glejte, podprla bom katerega koli demokratskega nominiranca, ampak zavedati se moramo ogromnega tveganja, če bomo samo zamenjali enega arogantnega milijarderja z drugim."

In tako je Michael B. "Titanik" srečal svojo ledeno goro, Elizabeth W. "Iceberg", ki ji sicer tudi ostrina ne pomaga pri doseganju boljših izidov. Bodo Bloombergu države, kjer bodo volili na super torek in pozneje in kamor nekdanji newyorški župan vlaga glavnino svojih sredstev, naklonjene? Navadni smrtnik bi s predstavo, kakršno je zmogel na lasvegaškem odru pokazati milijarder, nemudoma potonil. Ampak tudi denar dela čudeže. Vsekakor bo že v naslednjih dveh tednih bolj jasno, kdo bodo ključni demokratski kandidati, saj se bodo izrekli volivci več kot tretjine zveznih držav in kakšna kampanja se bo morala tudi končati. Konkurenti Sandersa so zato v svojih govorih po nevadskih zborovanjih skušali predvsem opozoriti na razlike med sabo in vermontskim senatorjem. Joe Biden upa na podporo temnopoltih Američanov in na zmago v Južni Karolini 29. februarja. Kaže, da se bo moral za zmerne demokrate boriti predvsem s Petom Buttigiegom. A najmlajši demokratski kandidat v nasprotju s Sandersom, ki pri podpori temnopoltih uspešno sledi Bidnu, ne te, ne drugih manjšin ne zna nagovoriti.

"Povsod bomo zmagali, kajti Američani so na smrt naveličani predsednika, ki ves čas laže. Naveličani so skorumpirane administracije. Predsednika, ki spodkopava demokracijo, ki misli, da je nad zakonom, in ki očitno nikoli ni prebral ustave. Američani so na smrt naveličani vlade, ki temelji na pohlepu, korupciji in laži. Želijo vlado, ki temelji na načelih pravičnosti", je prepričan Bernie Sanders, ki napoveduje revolucijo, spreminjanje ZDA proti socialni državi in soočenje s podnebnimi spremembami. Ali so Američani res tako zelo naveličani Donalda Trumpa, pa bo jasno šele novembra. Republikanska stranka se je zedinila okrog predsednika, ki nima konkurence za nominacijo. Okrog človeka, ki je leta 2016 na presenečenje mnogih zanetil druge vrste revolucijo, konservativno, za katero pa ameriška desnica meni, da še zdaleč ni končana.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.