Do zdaj strankarske volitve potrjujejo ankete, ki kažejo največjo podporo Sandersu. Foto: Reuters
Do zdaj strankarske volitve potrjujejo ankete, ki kažejo največjo podporo Sandersu. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja je Sanders po preštetih 50 odstotkih glasov osvojil 47-odstotno podporo, sledi Joe Biden z 19-odstotno, Pete Buttigieg s 15-odstotno in Elizabeth Warren z 10-odstotno podporo. Nekaj glasov sta dobila tudi milijarder Tom Steyer in Amy Klobuchar.

V zmagovalnem govoru je 78-letni Sanders poudaril, da so "oblikovali večgeneracijsko in večrasno koalicijo" in da bodo na volitvah zmagali, "ker so Američani naveličani predsednika, ki nenehno laže".

Nevada v nasprotju z Iowo in New Hampshirom v veliko večji meri odseva etnično oziroma rasno raznolikost ZDA. Prvi državi sta bili skoraj povsem belski, v Nevadi pa se je demokratskih zborovanj udeležilo okoli 29 odstotkov Latinskoameričanov, deset odstotkov temnopoltih in devet odstotkov Američanov azijskega rodu.

Sanders je tako že tretjič zapored osvojil največ glasov volivk in volivcev – pri čemer je v Iowi sicer osvojil delegata manj kot Buttigieg –, s čimer se je demokratični socialist iz Vermonta utrdil na prvem mestu med demokratskimi kandidati in kandidatkami za predsedniško nominacijo.

Biden se je slabo odrezal v Iowi in New Hampshiru, v Nevadi pa je osvojil drugo mesto. Foto: Reuters
Biden se je slabo odrezal v Iowi in New Hampshiru, v Nevadi pa je osvojil drugo mesto. Foto: Reuters

Buttigieg je Sandersu čestital za zmago, a obenem posvaril Američane pred "neprilagodljivo ideološko revolucijo", ki naj bi puščala za seboj večino demokratov, pa tudi Američanov na splošno.

Biden je po glasovanju kritiziral tako Sandersa kot nekdanjega župana New Yorka, milijarderja Michaela Bloomberga, ki v Nevadi sicer ni bil na glasovnicah. "Nisem socialist, nisem denarni mogotec, sem demokrat in ponosen sem na to," je dejal.

Kandidati, ki so osvojili več kot 15 odstotkov glasov, bodo proporcionalno osvojili tudi delegatske glasove Nevade, ki jih je skupno 36. Ti delegati bodo nato julija na strankarski konvenciji podprli svojega kandidata za nominacijo. Kandidat oziroma kandidatka potrebuje 1990 delegatov, da postane nominiranec oziroma nominiranka. Če tega števila do konvencije ne bo uspelo zbrati nobenemu od kandidatov, bodo nastopili tako imenovani superdelegati, strankarski veljaki, ki se lahko odločijo po svoji vesti. Teh je približno 770.

Po Iowi, kjer so imeli hude tehnične težave z novo aplikacijo za zbiranje izidov glasovanj po državi, v Nevadi te aplikacije niso uporabili, kljub temu pa so imeli tudi tam težave. Po poročilih so imeli prostovoljci težave s klicem na ustrezno telefonsko številko, da bi sporočili izide.

Trump pozval k preiskavi

Predsednik Donald Trump je v nedeljo pred odhodom na obisk v Indijo pozval k preiskavi o domnevnem uhajanju zaupnih informacij obveščevalne službe glede ruskega vmešavanja v letošnje predsedniške volitve. Kot smo poročali, je Washington Post v petek poročal, da so ameriški obveščevalci vodilnemu kandidatu za demokratsko predsedniško nominacijo Bernieju Sandersu pred mesecem dni dejali, da skuša Rusija pomagati njegovi kampanji. Trump je dejal, da ga obveščevalna služba ni seznanila s tem, da naj bi Rusija pomagala Sandersu.

Sledi Južna Karolina, nato supertorek

Naslednje strankarske volitve, četrte po vrsti, bodo v Južni Karolini prihodnjo soboto. Južna Karolina je največja od držav, kjer so do zdaj že glasovali, je pa tudi ena od držav z največjim deležem temnopoltih volivk in volivcev, kar bi lahko koristilo Bidnu, ki je med Afroameričani priljubljen. Dobro kaže tudi Sandersu.

Nekaj dni pozneje, 3. marca, pa bo t. i. supertorek, ko bodo potekale strankarske volitve v 14 državah, vključno z velikima Teksasom in Kalifornijo. Takrat bo za proporcionalno razdelitev na voljo 1357 od skupaj 3979 zaobljubljenih delegatov za demokratsko konvencijo julija v Wisconsinu. Kalifornija jih deli 415, Teksas pa 228.

Nevada: Volivci najboj zaupajo Sandersu
Sanders zmagal tudi v Nevadi