Michael Bloomberg postaja resen kandidat. Foto: Reuters
Michael Bloomberg postaja resen kandidat. Foto: Reuters

Pri tem gre 78-letnemu poslovnežu najbolj na roke, da vodstvo demokratske stranke ob grožnji, ki jim jo predstavlja Bernie Sanders, besno išče alternativo demokratičnemu socialistu in borcu proti korporacijam.

Bloomberg sicer v Iowi in New Hampshiru, kjer so demokratski volivci že volili, ni sodeloval, ampak se je odločil, da v tekmo vstopi 3. marca, na t. i. supertorek, ko bodo glasove oddajali v kar 14 zveznih državah.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdanjemu županu ankete trenutno merijo tolikšno podporo, da se je prvič uvrstil na soočenje kandidatov v Nevadi. Ta zvezna država ima svoje predizbore 22. februarja. Da bi se Bloomberg kvalificiral za soočenje, je moral v štirih nacionalnih, uradno priznanih javnomnenjskih raziskavah, doseči dvomestne številke.

V torek mu je nacionalna anketa NPR/PBS NewsHour/Marist namerila 19-odstotno podporo – pred njim je le Sanders z 31-odstotno podporo, na tretje mesto se je uvrstil nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden s 15 odstotki.

"Mike se že veseli, da se bo pridružil preostalim demokratskim kandidatom na odru in utemeljil, zakaj je on najboljši kandidat, da premaga Donalda Trumpa in združi državo," je sporočil Bloombergov vodja kampanje Kevin Sheekey.

Bloombergu kritiki očitajo rasistično politiko, ko je bil župan New Yorka. Foto: Reuters
Bloombergu kritiki očitajo rasistično politiko, ko je bil župan New Yorka. Foto: Reuters

Na stotine milijonov za oglase

Bloomberg je svojo relativno pozno kampanjo zgradil z razsipnim kupovanjem TV-, radijskih in spletnih oglasov, za katere je do zdaj porabil več sto milijonov dolarjev. Po navedbah CNN-a za njegovo kampanjo dela več kot 2000 ljudi.

Prav zaradi svojega brezsramnega kupovanja mesta med kandidati se je znašel na udaru številnih kritikov, ki v zadnjih dneh izvajajo napad nad možem, ki je v New Yorku izvajal represivne in rasistične politike, poleg tega pa ima na grbi tudi več tožb zaradi spolnega nadlegovanja.

Sandersu ankete pripisujejo največje možnosti za osvojitev demokratske nominacije in ima tudi daleč največje možnosti, da porazi Trumpa. Foto: Reuters
Sandersu ankete pripisujejo največje možnosti za osvojitev demokratske nominacije in ima tudi daleč največje možnosti, da porazi Trumpa. Foto: Reuters

Za številne progresivnejše, bolj levo usmerjene demokrate je tako Bloomberg zgolj milejša oblika Trumpa in pravijo, da ne mislijo izbirati med manjšim zlom, če pride do tega.

Washington Post je pred kratkim objavil vrsto Bloombergovih starih citatov, ki vključujejo seksistične opazke, kot je: "Če bi ženske hotele, da se jih ceni zaradi njihovih možganov, bi šle v knjižnico, ne pa v Bloomingdale's (luksuzna veleblagovnica, op. a.)." Poleg tega naj bi neki noseči uslužbenki dejal, naj ga "ubije", kar je sicer zanikal.

Rasistične prakse

Pojavil se je tudi videoposnetek, v katerem Bloomberg upravičuje svojo kontroverzno politiko ustavi-in-pretipaj, ko je bil še župan New Yorka in ki je za tarčo jemala temnopolto prebivalstvo.

Sandersu je uspelo zanimirati predvsem mlade volivce in predstavnike manjšin. Foto: Reuters
Sandersu je uspelo zanimirati predvsem mlade volivce in predstavnike manjšin. Foto: Reuters

"Policiste moraš poslati tja, kjer je kriminal, in to so soseske z manjšinami. 95 odstotkov morilcev in žrtev umorov so pripadniki manjšin," je dejal.

Bloomberg je leta 2016 tudi dejal, da delo na polju in v tovarnah zahteva manj "sivih celic" kot službe v informacijski tehnologiji. "Vsakega bi se dalo naučiti, celo ljudi v tej sobi, brez zamere, kako postati kmet," je dejal.

Da skuša kupiti volitve, Bloomberga obtožujeta tudi protikandidata Sanders in Elizabeth Warren, a sam to zanika in je ponudil, da financira katerega koli demokrata v boju proti Trumpu, tudi če ne osvoji nominacije sam.

"Imam novico za gospoda Bloomberga, in to je, da so Američani že siti in naveličani milijarderjev, ki kupujejo volitve," je dejal Sanders v soboto med shodom v Nevadi.