Uradni gostitelj je bil Jacksonville, ki so ga spodbujale tudi plesalke Roar of the Jaguars. Foto: Reuters
Uradni gostitelj je bil Jacksonville, ki so ga spodbujale tudi plesalke Roar of the Jaguars. Foto: Reuters
Wembley
Mešanje patriotizma in zgodovine. Obiskovalci tekme na Wembleyju so izrisali 100 makovih cvetov, ki je simbol padlih v vseh vojnah. Foto: EPA
Navijači
Navijači so pred veliko stojnico s približno 50 blagajnami, ki so delovale hkrati, stali tudi po uro in več. Foto: MMC RTV SLO

Poznavalci ameriškega nogometa ste že nekaj let lahko priča, kako se vodstvo Lige NFL trudi ta najbolj ameriški šport globalizirati in popularizirati tudi na drugih celinah. Wembley tako od leta 2007 vsako leto gosti vsaj eno tekmo rednega dela Lige NFL. Vse bolj pa se zdi, da se v tem trenutku (ne)vede nahajamo v postopku, ko vodstvo želi spretno doseči nekaj neverjetnega - preseliti enega od klubov na evropska tla.

Trend govori v ta prid. Lani je liga prvič priredila dve tekmi, letos že tri. V nedeljo sem si na kraju samem ogledal zadnjo od teh, ko je Jacksonville gostil Dallas in izgubil z 31:17. Prav Jaguarji pa se zdijo kot tista ekipa, ki bi se lahko enkrat v naslednjem desetletju preselila iz Floride na Otok. Jacksonville je lani podpisal štiriletno pogodbo, po kateri bo vsako leto gostil eno od tekem, s čimer bi si počasi zgradili svojo navijaško bazo.

Navijači so tisti del postopka, ki je ključ celotnega projekta. Most, ki bi res pripeljal ekipo iz ZDA v Evropo. To je te dni večkrat poudaril Mark Wallner, ki pri Ligi NFL opravlja eno od ključnih vlog pri morebitni selitvi ekipe. "Tri milijone ljudi v Veliki Britaniji redno spremlja Ligo NFL, še osem milijonov pa občasno. Na Sky Sportsu, ki prenaša večino tekem, smo že peti najbolj gledan šport, kar je velik napredek v primerjavi z desetletjem," je razlagal za CNBC.

Vseh 11 tekem do zdaj je bilo polnih - v povprečju skoraj 83 tisoč gledalcev. Raziskave kažejo, da je na Wembleyju v povprečju le 3 odstotka Američanov, 22 odstotkov je Londončanov, 60 odstotkov Britancev, preostali delež pa poberejo turisti od drugod. Z drugimi besedami gre za bazo navijačev, ki ima kar nekaj pod palcem in si lahko redno privošči ogled teh tekem.

Del mesta običajno živi s tem dogodkom. Ena od večjih ulic je običajno spremenjena v NFL-podobe. Wembley na dan tekme zaživi že dopoldne. Tam se zgrinja gneča navijačev, ki je pripravljena v vrsti stati tudi po uro in več, da lahko kupi kakšnega od številnih ne ravno poceni artiklov. In s temi artikli se le še utrjuje moč in podoba ameriškega nogometa v britanski prestolnici.

Anglija se po številih lastnosti zdi pravzaprav naravni kandidat za mesto ameriške frašize. Ne govorim le o jeziku, temveč tudi o podobni kulturi, ki imata ob že omenjenem potroštništvu skupaj vsaj še eno - zelo izražen patriotizem. Če se ameriški patriotizem v ZDA izraža s podobami zastav, himne in seveda številnih vojakov, nekaj podobnega velja tudi za Britanijo, ki v dneh okrog 11. novembra poudarja svojo vojaško zgodovino. In letos je bilo to ob stoti oblestnici začetka prve svetovne vojne to še toliko bolj čutiti tudi na stadionu pred in med tekmo.

Zaveza NFL-ja je jasna in močno izražena. London bo naslednje leto spet gostil tri tekme, tokrat prvič tudi divizijsko, ki je sama po sebi še toliko bolj prestižna (Miami - NY Jets), prvič pa bo zvestoba testirana s tekmama v dveh zaporednih tednih. Če bo Wembley razprodan dve zaporedni nedelji, to lahko prinaša dober kazalnik, da to lahko nekoč stori tudi štirikrat v sezoni. To pa že pomeni osem tekem, kar je dovolj za eno sezono.

Kot nekomu, ki ima to ligo rad, se mi zdi misel na selitev zelo mikavna in privlačna. A po drugi strani ne morem mimo misli na ekipo, ki bi bila preseljena, z njo pa tudi na igralce, njihove družine in neprivilegiran položaj zaradi številnih selitev med sezono. A jasno je, kdo in kaj nosi to ligo. Komisar lige Roger Goodell je večkrat razkril željo, da bi Liga NFL do leta 2027 pridelala 25 milijard dolarjev dohodka. Vsako leto. Če je to mogoče doseči tudi zaradi selitve ene od ekip v London, se bo pač ena od ekip preselila v London.

Junak filma Osumljenih pet sredi filma flegmatično ugotovi: "Hudičev največji trik je bil, da je svet prepričal, da ne obstaja." Eden od večjih trikov se mi je vedno zdel, da te nekdo uspe prepričati, da kupiš nekaj, česar v resnici ne potrebuješ. Liga NFL očitno potrebuje London in/ali Evropo. Pa onadva potrebujeta Ligo NFL?