Trenutek, ki je zaznamoval mestni derbi v Manchestru - Chris Smalling je prejel rdeči karton. Foto: Reuters
Trenutek, ki je zaznamoval mestni derbi v Manchestru - Chris Smalling je prejel rdeči karton. Foto: Reuters
Manchester
Manchester City je v angleškem prvenstvu dobil četrti zaporedni obračun z Unitedom, kar se ni zgodilo vse od leta 1970. Foto: Reuters

Že desetletje, preden se je Alex Ferguson odločil, da je prišel čas za slovo od klopi rdečih vragov, je bilo jasno, da bo njegovega naslednika čakala težka naloga. Izbranec David Moyes je na svoji koži občutil, kako se lahko zaupanje (le malokateri trener podpiše šestletno pogodbo) hitro spremeni v nezaupanje in celo posmeh.

Po prvih desetih Moyesovih ligaških tekmah je bilo hitro jasno, da bo ubranitev naslova izjemno težka naloga. Osmi United je imel takrat na računu 17 točk, za vodilnim Arsenalom je zaostajal za osem točk, za drugim mestom pa je primanjkljaj znašal le tri točke. Ne le da so se misli o naslovu prvaka hitro razblinile, United je ostal celo brez Evrope, kar je Moyes plačal s pakiranjem kovčkov.

Naslednje leto je na vročem stolčku sedel prekaljeni Louis van Gaal, ki je pravo nasprotje svojega predhodnika. Nizozemec je izjemno samozavesten in odločen, s čimer deluje povsem drugače od Moyesa, ki je bolj kot ne čutil le ponižnost in hvaležnost, nikoli pa ni zares osvojil slačilnice, si priboril spoštovanja in mesta kapitana, ki vselej ve, zakaj vleče določene poteze.

A to niti slučajno ne pomeni, da je van Gaal dvignil točkovno krivuljo. Po desetih ligaških tekmah United na lestvici zaseda deseto mesto, v stolpcu s točkami pa ima zapisano 13, kar je najslabši izkupiček po sezoni 1986/1987. Po porazu na mestnem derbiju na Etihadu (1:0) zaostanek za vodilnim Chelseajem znaša kar 13 točk. Ravno v isti sezoni, natančno v novembru 1986, se je vodstvo kluba zahvalilo trenerju Ronu Atkinsonu in na njegovo mesto postavilo Fergusona. Ostalo je del zgodovine.

A zgodovina terja čas. Sloviti Škot je potreboval več let, da je United očistil gnojnih ran in ga postavil na trdne temelje, zaradi katerih je sledilo 38 lovorik.

Ferguson se je ob koncu svoje vladavine rad spotikal ob Manchester City in njegovo reko denarja, zaradi katere se je mestni tekmec lahko okrepil s številnimi kakovostnimi nogometaši. Tako je leta 2009 cinično izjavil: "Včasih imaš glasnega soseda. Nič ne moreš storiti. Vedno bo glasen. A treba je živeti naprej in močneje priviti svoj televizor, da ga preglasiš."

Kako ironično. Rdeči vragi so le nekaj let pozneje to res storili. Od lanskega avgusta so z več kot 200 milijoni funtov navili svoj televizor in pripeljali številne nogometaše. A za zdaj na njihovem zaslonu bolj kot ne sneži. Van Gaal in navijači si želijo simfonije, a za to bo potreben še kakšen kakovosten branilec ter stari dobri - čas.

Van Gaal ga bo imel na voljo očitno več, kot ga je imel njegov predhodnik. Ravno slabo delovanje Moyesa je ob številnih poškodbah eden pomembnejših izgovorov, ki ga lahko vedno uporabi. Po več kot desetletju in pol so rdeči vragi prvič ostali brez Lige prvakov, kar jih je pahnilo v vice. Kristjani verjamejo, da je pot od vic do nebes mogoče opraviti s kesanjem. V omenjenem nogometnem primeru to pomeni (najmanj) vrnitev v Ligo prvakov. V krščanstvu pa ni nič govora o tem, koliko časa je potrebnega za tovrstno pot v raj ...