Nekdanji slovenski reprezentančni vratar Mladen Dabanović bo med svetovnim prvenstvom v Rusiji strokovni komentator MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji slovenski reprezentančni vratar Mladen Dabanović bo med svetovnim prvenstvom v Rusiji strokovni komentator MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Prvič bodo na svetovnih prvenstvih uporabili videotehnologijo. Foto: Reuters

novega nam lahko prinese svetovno prvenstvo v Rusiji?

Še korak naprej v tehnologiji spremljanja tekem za gledalce in trenerje. V modernem nogometu je nemogoče doseči uspeh brez močnega strokovnega vodstva. Strokovni timi štejejo od 15 do 25 oseb, ki so zadolžene za vsako področje, ki bi lahko vplivalo na izid. Tudi tu morda tiči razlog, zakaj nas ni zraven, in morda razmislek o delu v naši reprezentanci za prihodnje. Računalniški programi analizirajo vedenje igralcev, kam in komu najpogosteje podajajo žogo, v kateri smeri so njihova gibanja itd. Še vedno pa je to statistika, ki pove, kaj se je zgodilo, in ima pri napovedi uspeha zame relativno majhen pomen.

Zgodovinsko je svetovno prvenstvo, kjer bo prvič uporabljena tehnologija videopomoči sodnikom (VAR). Ali jim bo to res v pomoč, bomo videli. V zadnjem času smo priča sodniškim napakam, od našega državnega prvenstva do napak na tekmah Lige prvakov. Sodniki težko sledijo spremembam nogometnih pravil, kjer ekipe in igralci poskušajo v največji meri izkoristiti določeno pravilo. Prepovedani položaji so postali cela znanost in včasih odločajo centimetri. Vedno večja je hitrosti v igri, ob tem pa smo priča še različnim igralskim vložkom igralcev. Poleg sodnikov na in ob igrišču bodo še posebej usposobljeni videosodniki, ki bodo v pomoč glavnemu sodniku. Glavni sodniki vsak trenutek dobivajo različne informacije v slušalko. Ali so lahko ob tem 100% skoncentrirani na dogajanje na igrišču? To lahko primerjamo z uporabo telefona med vožnjo …

V Braziliji smo gledali napadalen nogomet z velikim številom doseženih zadetkov. Kalkulacije in igra na "nulo", kot radi rečemo, se v večini primerov ne obnese več. Zagotovo pa ne moreš tako osvojiti naslova svetovnih prvakov. V sistemu postavitve igralcev so že poznane in izčrpane skoraj vse kombinacije. V tej šahovski igri in iskanju ravnovesja med posestjo žoge, branjenjem, hitrim prehodom v napad, kontinuiranim napadanjem in izkoriščanjem standardnih situacij pri zadetkih vseeno odločajo malenkosti in vrhunske poteze posameznikov.

Uspešne bodo reprezentance, ki bodo imele na prvenstvu v ekipi najbolje pripravljene, navdihnjene in razpoložene posameznike – zvezdnike. Kaj nam pripravljajo Ronaldo, Messi, Neymar, Salah, Griezmann … in v kakšni formi bodo prišli na prvenstvo, bomo videli že v uvodnih tekmah. Prav tako ali jim bodo znali selektorji dodeliti pravilne vloge in podpreti s soigralci.
V slabem mesecu priprav na svetovno prvenstvo je treba ekipo odpočiti, taktično in kondicijsko pripraviti, uigrati standardne situacije in pri tem ohranjati dobro vzdušje in motivacijo v reprezentanci. Dobro športno formo je treba doseči že v skupinskem delu in jo stopnjevati skoraj mesec dni. Zagotovo izziv vsem trenerjem.

Krog favoritev prvenstva je širok. Da popestrim spremljanje svetovnega prvenstva in za pomoč pri Nostradamusu, kjer vidim, da že pridno napovedujete izide: v finalu svetovnega prvenstva v Rusiji se bosta pomerili reprezentanci Brazilije in Francije.