ERT je v svoji več kot 70 letni zgodovini ostala tiho nekaj dni v zadnjem tednu in leta 1941, ko so nacisti vkorakali v Atene. Foto: EPA
ERT je v svoji več kot 70 letni zgodovini ostala tiho nekaj dni v zadnjem tednu in leta 1941, ko so nacisti vkorakali v Atene. Foto: EPA

Svarilo, ki ga slišimo z vsakim vstopom trojke v posamične države. A grški predsednik vlade Samaras očitno še bolje kot trojka razume logiko trojke, saj v Bruslju vztrajajo, da z razpustitvijo ERT-ja niso imeli nič. Je pa res, da tudi niso nasprotovali temu koraku, kar nedvomno ponuja »pravi trenutek« za diplomatsko vzdržanost in izgubljeno priložnost za zmanjšanje demokratičnega primanjkljaja, občutka odtujenosti, ki jo kaže Evropska komisija do dejanskih težav v posamičnih državah.

Tako nekako, kot je pred dnevi francoski predsednik Francois Hollande japonskim sogovornikom zatrdil, da je dolžniška kriza v območju z evrom končana. Čeprav se Francija, denimo, spoprijema z najvišjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih petnajstih letih, nekonkurenčno gospodarstvo vsaj stagnira, če se kar ne krči. Dolžniške krize je pa vendarle konec.

Ukinitev televizije, pa čeprav za nekaj dni, ukinitev nekaj ljudi, ni varčevalni ukrep. Čeprav vas bo, denimo, britanski časnik The Economist prepričeval, da je ERT daleč od ideala javnega medija. In potem naj ga raje ukinemo, kot ga reformiramo, naredimo dobrega, javnega, primerno vitkega. A to ne more/sme biti naloga predsednika vlade, vladnih koalicij ali trojke, še toliko bolj, če mediju očitajo politično kadrovanje in korupcijo. To počnejo tudi drugi, a pri poskusih madžarske vlade, da bi preveč krepko regulirala medijski trg, so v zrak skočili pri Evropski komisiji in Svetu Evrope. Slednji se je tudi tokrat oglasil, Bruselj, razen Evropskega parlamenta, je ostal tiho. Eden znanih grških komentatorjev Janis Varufakis je na svojem blogu, denimo, zapisal, da je ne glede na to, kako »obrabljene, neučinkovite, ali celo koruptivne so lahko naše javne medijske organizacije, so vseeno bistvo za dobro delujoče družbe«.

Tiskovna agencija Associated Press je pred dnevi zapisala, da je ERT v svoji več kot 70-letni zgodovini ostala tiho nekaj dni v zadnjem tednu in leta 1941, ko so nacisti vkorakali v Atene. Takrat je menda radijski voditelj Kostas Stavropulos napovedal to novico, obenem pa pozval rojake, naj ne poslušajo sporočil nacistov, ter se poslovil z grško himno.
Ukinitev novinarstva v interesu javnosti je ukinitev ene osrednjih postavk in pravic sodobne evropske družbe, pa če tisto televizijo gledate ali ne. Če ste za Sparto ali za Atene. Nekateri deli sociale in socialnega bi morali ostati nedotakljivi. Trojka gor ali dol.

Evropska komisija, ki nekako pooseblja Evropsko unijo, v državah Unije nima dobrega imidža. Nanjo se lepijo očitki o delitvi postelje z lobiji, interesnimi skupinami, ne glede na to, da pri nekaterih predlogih držijo, pri drugih manj. Raziskava Eurobarometer kaže na to, da 72 odstotkov Špancev ne zaupa EU-ju, raziskava centra Pew je v Italiji, Franciji in Grčiji nezadovoljstvo z evropsko gospodarsko integracijo »izmerila« pri več kot treh četrtinah prebivalstva. Kriza ne pomaga. Ne pomaga niti način protikriznega ukrepanja, ki se dogaja za zaprtimi vrati ter z zapletenimi postopki, ki pomenijo predvsem nadzor nad ekonomskimi postavkami, a brez začrtanih socialnih rdečih črt.

Trojka ni odgovorna nikomur. Sestavljajo jo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Ste katerega člana od teh treh organizacij sami izvolili? V tem mikrosvetu ni demokratične ali moralne odgovornosti, tako tudi ne more biti razumevanja za demokratično.