Ivo Milovanovič že dolg leta podrobno spremlja slovensko nogometno reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Milovanovič že dolg leta podrobno spremlja slovensko nogometno reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Daniele Orsato in Kevin Kampl
Kevin Kampl je ... utrujen. Foto: Reuters
Srečko Katanec
Srečko Katanec poudarja, da spora s Kamplom ni. Foto: BoBo
Komunikacija v reprezentanci zelo slaba

Vem, da bodo nekateri rekli, Milovanovič je konservativen, star in še marsikaj, vendar do zdaj še nisem slišal za primer, da je igralec s SMS-jem selektorju sporočil, da ne bo prišel na priprave. Res je, vse se enkrat zgodi prvič. Pa to zdaj niti ni pomembno. Pomembno je, da povsod po svetu, tudi največji zvezdniki, pridejo na zbor, se pogovorijo z zdravniško ekipo in se skupaj odločijo, kaj je najbolje za športnika oziroma ekipo. V primeru Kevina Kampla je drugače.

Berem njegove izjave, kako ima rad Slovenijo, kako nikdar ni rekel, da ne bo igral za slovenske barve in še in še. Ni prvi in tudi najbrž ne zadnji, ki uporablja to, zdaj že dodobra obrabljeno frazo. Marsikdo se seveda ob takih Kamplovih izjavah samo nasmehne, drugi mu verjamejo, tretji ga imajo za fantiča, ki je "izrabil" reprezentanco za odmevne prestope in tako naprej. O njegovem prispevku reprezentanci je, po moje, še prezgodaj modrovati. Vem, da ima popolnoma upravičeno svoje privržence tako med ljubitelji nogometa v Sloveniji kot tudi pri novinarskih kolegih, vendar treba je spoštovati red in tudi na ta način potrditi vse prej poudarjene izjave. Sicer vse skupaj zveni kot mlatenje prazne slame in še več.

Močno sem prepričan, da je v svojem bistvu Kevin Kampl "fejst" fant. Kevin Kampl je tokrat izbral svojo pot, ki pa je zame absolutno napačna. Moje stališče je že dolgo jasno: "Kdor ne želi igrati za reprezentanco, mu ni treba. Nihče pa nima pravice sam izbirati, kdaj bo igral in kdaj ne. To velja tudi v primeru Kevina Kampla. Reprezentanca je pač preprosto nekaj več."

Ker o Kamplovi odpovedi nisem govoril ne s selektorjem Srečkom Katancem ne z igralcem samim, temveč marljivo spremljal medije, res ne vem, kakšna je resnica njunega spora. Očitno je vse v najlepšem redu, kajti na obeh straneh je bilo slišati (in prebrati), da je res prišlo do kratkega stika med igralcem in selektorjem in da zdaj to niti slučajno razlog za igralčevo odpoved. Edini pravi razlog, tako trdi Kampl, je utrujenost.

Absolutno verjamem, da je toliko tekem v tako kratkem času na vrhunski ravni zahtevna naloga. Niti trenutka nisem pomislil, da Kampl ni utrujen. Toda, reprezentanca ni vaški klub, ko pokličeš trenerja in mu poveš, da te ne bo, ker si utrujen. Mimogrede, Kampl bi težko našel primernejši kraj za oddih in nabiranje novih moči, kot je v tem letnem obdobju Brdo. Kdor koli ga je obiskal, dobro ve, da ponuja najrazličnejše možnosti za sprostitev in regeneracijo utrujene glave in telesa. In še več. Bil bi pod strokovnim zdravniškim nadzorom, bil bi med prijatelji, ki jih čakata dve izredno zahtevni in morda odločilni tekmi v teh kvalifikacijah. Vsekakor bi lahko marsikaj prispeval kot motivator.

Bojim se, da reprezentanca ni več tako "magnetno" privlačna, kot je bila. Res se bojim, da jih bo še več utrujenih. Razlogov je lahko veliko. Ni pravega uspeha, nekateri vidijo zavoro v Katancu, posamična kakovost je pri nekaterih zelo vprašljiva, zagotovo pa velja, da ta generacija, razen izjem, ni več "lačna", kot pogosto slišimo, in posledično ni več tiste srčnosti, brez katere nogometna Slovenija ne more uspeti.

In prav Kampl in njegovi vrstniki so tisti, ki so po svoje "dolžni" Slovenijo spet približati tistim, ki kandidirajo na nastope na velikih tekmovanjih. Predvsem morajo hitro pozabiti na obljube, ki jih v glavnem nikdar ne izpolnijo. In še nekaj. Ljubitelji nogometa le nismo taki, da bi verjeli vsaki "pravljici". Kar nekaj jih je iz domačih trenerskih vrst, z močno podporo nekaterih novinarskih kolegov, ki razlog za sedanje stanje pripisujejo samo selektorju Katancu. Ne želim se postaviti na eno ali drugo stran, dejstvo pa je, da rezultatov ni, da smo morda preveč zahtevni, da si nočemo priznati, kam realno spadamo, da je vsaka menjava generacij težka in zahtevna, in vse to bi moralo biti spodbuda, da se vodilni (vem, da ni najprimernejši trenutek) na NZS-ju o vsem pogovorijo, dogovorijo v korist slovenskega nogometa. Zagotovo pa krivec za trenutno skrb vzbujajoče stanje v reprezentanci in okrog nje ni samo en.

V soboto (Slovaška) in v torek (Anglija), nihče, mislim predvsem na igralce, strokovno vodstvo, navijače in medije, ... ne sme biti utrujen!

Komunikacija v reprezentanci zelo slaba