Veliki čevlji, velika pričakovanja ... veliko korupcije. Foto: BoBo
Veliki čevlji, velika pričakovanja ... veliko korupcije. Foto: BoBo

Ni dovolj, da račune polaga politika. Polagajmo jih sami. Pri tem se ne gre zanašati le na promovirani razum, temveč predvsem na zdravo kmečko pamet, na katero se mnogi z lahkoto prepogosto sklicujejo.

Kmet namreč zna hudičevo veliko, četudi kakšen morebiti ne ve dosti. Kmet nikoli ne bo lačen, je govorila moja pokojna stara mama, ki je kot novinarka desetletja preživela med njimi. Obenem pa se ne gre igrati z njegovo sposobnostjo in voljo, da nahrani druge. Kmet je verjetno prvi, ki v reklu "When money talks, bullshit walks". prepozna piškavo vrednost obojega.

Politično protiofenzivo je predsednik protikorupcijske komisije ob objavi poročila, na tisti torek, 8. januarja 2013, pričakal s parafrazo "When numbers talk, bullshit walks". Goran Klemenčič ni kmet, je pa s kolegicami in kolegi temeljito zaoral po slovenski krajini. In nekaj je na tej njivi vzklilo. Vsak razumen človek pa ve, da med kalom in žetvijo stojijo znoj, žulji, vreme, koloradski hrošči, krokarji, piškava zemlja, impotenten gnoj in višja sila.

Intervju Gorana Klemenčiča za MMC 14 dni pred objavo poročila: Funkcionar mora oditi, ko izgubi zaupanje. Funkcija ni njegova last.

Korupcija je kriminal, z brezbrižnostjo pa postajamo sostorilci, ne le žrtve:
- luknja v bankah v (pretežno) državni lasti - 3,7 milijarde;

- nedavna raziskava delovanja nadzornih svetov v družbah v (pretežno) državni lasti – 1,5 milijarde izgub zgolj zaradi nestrokovnega kadriranja v preteklih dobrih 2 desetletjih;

- javna naročila v zdravstvu – vsaj 50 milijonov na leto;

- siva ekonomija - povprečje različnih ocen nanese približnih 750 milijonov na leto;

- avtocestni križ po najbolj črnih ocenah preplačan za 4 milijarde;
- cena TEŠ-a 6 s prvotnih 600 milijonov narasla za skoraj milijardo.

Prezgodaj potegnjena črta pove, da sta nas oblastna oholost in naša brezbrižnost vsako leto samostojnosti, takole čez palec, stali 500 milijonov evrov. 7 odstotkov današnjega letnega proračuna.

Brezbrižni? Zaskrbljeni? Ozrite se okoli na prekerizirane, pa mlade z znanstvenimi naslovi, ki mislijo, da je redna zaposlitev znanstvena fantastika. Pa na brezposelne, samostojne podjetnike, ljudi s kupljeno enosmerno vozovnico za tujino, nase in svoje zdravje, za katerega zavarovanje boste v kratkem plačevali več … pa nase kot lastnika nepremičnine, za katero boste v kratkem plačevali več … pa nase, potrošnika, ki zaradi kartelnega oblikovanja cen potroši več. Pa nase, voznika, delavca, starša … In nase, živega mrtveca, ki se mu te dni klesti pogrebnina.

Da. Leto po tem smo zombiji, ki jim ni vseeno. Klemenčičeva kal.