Primerne kandidate za novo vodstvo KPK-ja bo izbrala petčlanska komisija. Foto: BoBo
Primerne kandidate za novo vodstvo KPK-ja bo izbrala petčlanska komisija. Foto: BoBo

Predsednik Pahor je javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije KPK podpisal 4. decembra, dva dneva pozneje pa je bil objavljen v uradnem listu.

Hkrati pa je tudi vse predlagatelje pozval, naj v 30 dneh imenujejo svoje člane izbirne komisije, ki bo izvedla postopek izbire kandidatov. Ti so to že storili in tako bodo izbirno komisijo sestavljali generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, poslanka PS-ja Melita Župevc, predsednica društva Integriteta Simona Habič, članica uradniškega sveta Polona Kovač in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj.

Izbirna komisija je že, čaka se na kandidate za vodstvo KPK-ja
Rok za prijave na javni poziv za člane vodstva KPK-ja pa se bo iztekel ob polnoči. Zbrane kandidature bo izbirna komisija proučila in izbor posredovala predsedniku republike, ki je sicer pri izbiri vezan na predložen seznam kandidatov. Iz urada predsednika republike so sporočili, da se bo na povabilo generalne sekretarke urada izbirna komisija prvič sestala v drugi polovici tega tedna. Na več sejah, najpozneje v 30 dneh bo preverila, ali kandidati izpolnjujejo zapisane formalna merila in ocenila njihovo primernost v skladu z zakonskimi določili.

Če Pahor ne bo imenoval nobenega izmed izbranih kandidatov, bo o tem obvestil izbirno komisijo in postopek zbiranja kandidatur se bo ponovil.

Ob pozivu za zbiranje kandidatur je Pahor že izrazil željo, da bi imel možnost na izpraznjena mesta predlagati suverene in pogumne osebnosti, ki bodo sposobne prenašati vse vrste pritiskov.