Gibanje VLV je med vstajami letos izvedlo tudi niz manjših, opozorilnih shodov po vsej državi. Tokrat bo shod namenjen opozorilom o korupciji. Foto: BoBo
Gibanje VLV je med vstajami letos izvedlo tudi niz manjših, opozorilnih shodov po vsej državi. Tokrat bo shod namenjen opozorilom o korupciji. Foto: BoBo

Na shodu, ki bo 17. januarja, bodo opozorili na problematiko sistemske korupcije v državi in izrazili podporo zahtevanim ukrepom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so sporočili iz gibanja. Vladi naj bi postavili ultimat, naj do konca marca pripravi natančne ukrepe in zakonske spremembe ter jih predstavi širši javnosti. V gibanju med drugim zahtevajo tudi "popolno očiščenje koruptivne mafije iz javnega zdravstva, razrešitev vpletenih v koruptivna dejanja s funkcij, prekinitev delovnih razmerij in zaseg premoženja ob dokazani krivdi".

Med drugim zahtevajo tudi "ustanovitev javne in transparentne preiskave" projekta Teš 6 in bančne luknje ter "očiščenje sodstva vseh skorumpiranih sodnikov" in "očiščenje organov pregona vseh skorumpiranih uslužbencev". Na seznamu zahtev pa je tudi sprejem novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki bo omogočila razkritje svetovalnih, pokroviteljskih in donatorskih pogodb podjetij v državni lasti, so še zapisali v sporočilu za javnost.

"Ljudstvo ne sme odstopiti"
"Minister za zdravje je odstopil, senat KPK-ja je odstopil, ljudstvo ne sme odstopiti," so sklenili svoj poziv.

Spomnimo, po odstopu senata KPK-ja konec novembra je manjši shod v podporo komisiji potekal 5. decembra, sledil pa je še shod Koalicije proti korupciji, na katerem so poudarili težave kapitalizma in prezadolženost slovenske države.