Chris Borland je bil med boljšimi obrambnimi igralci San Francisca v zadnji sezoni Lige NFL. Foto: Reuters
Chris Borland je bil med boljšimi obrambnimi igralci San Francisca v zadnji sezoni Lige NFL. Foto: Reuters

Gre za 24-letnega igralca ameriškega nogometa, ki je pred natanko štirimi tedni sporočil, da končuje kariero v Ligi NFL, čeprav je v njej odigral eno samo sezono. Lani so ga v tretjem krogu nabora izbrali pri San Franciscu, za seboj je imel razmeroma dobro sezono - med drugim je bil izbran za najboljšega obrambnega novinca meseca novembra. Fant, ki je po vseh številkah in karakternih lastnostnih obetal.

"Iskreno si želim najboljše za svoje zdravje. Prebral sem veliko raziskav, tudi sam sem občutil nekaj pretresov možganov. Mislim, da ni vredno tveganja. Pomislil sem in se vprašal, kaj počnem. Je trkanje z glavo v glavo res to, kar si želim početi v življenju? Sploh zdaj, ko sem prebral tako veliko raziskav? Ne, ni vredno," je bila njegova razlaga.

Odzivi na njegovo odločitev so bili precej mešani, od podpore do glasnih presenečenj - češ Liga NFL še nikoli ni bila varnejša, kot je danes.

Morda je Liga NFL res varnejša, kot je bila kadar koli v preteklosti, a to še ne pomeni, da noben igralec, ki je danes izpostavljen udarcem, ne bo občutil posledic teh dejanj čez nekaj let ali desetletij.

Pred zadnjim Super Bowlom je v podcastu Številke gostoval športni komentator Rok Grilec, ki je prepričan: "Saj vsi vedo, kaj delajo. Liga NFL je močno začela spodbujati preventivo že v mladih letih. Imajo posebne programe za trenerje, ki učijo otroke že od majhnega, kako je treba igrati. Vsakdo ve, v kaj se spušča. Pri 18 letih, ko greš v NFL ... veš, zakaj igraš. Težava so fantje, ki imajo pretrese možganov že v srednji šoli in ne pridejo v NFL. Tisti, ki so igrali v NFL-ju, so dobili vsaj neko finančno kompenzacijo. A veš, v kaj se spuščaš, tako kot to ve alpinist, ki gre plezat na Mt. Everest, da obstaja velika verjetnost, da se mu mogoče lahko kaj zgodi."

Delež igralcev, ki se od srednje šole prebijejo do Lige NFL, je približno desetinka odstotka. Število igralcev in družin, ki so s tem morda prizadete, je tako ogromno. A ključni vidik se skriva drugje - danes večina fantov - tako kot alpinisti - najbrž pozna tveganje. Veliko teh fantov pa v sebi nosi tudi pritisk družine, mame, očeta, ki so v otroka vložili veliko energije in upov, da bo prav njihov otrok pomenil vstopnico, ki jih bo rešila težkih socialnih stisk. Chris Boreland je očitno imel rezervni načrt, številni drugi tega nimajo in zato zavestno sprejmejo tveganje.