Kolumne
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
"Človeško sporočanje je bistveni način za življenja v občestvu!" Tako je zapisal papež Frančišek v poslanico za nedeljo, ko obhajamo 52. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Novinarstvo miru

Kolumna Romane Kocjančič
13. maj 2018 ob 18:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Človeško sporočanje je bistveni način za življenja v občestvu!" Tako je zapisal papež Frančišek v poslanico za nedeljo, ko obhajamo 52. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Dal ji je naslov: "Resnica vas bo osvobodila. Lažne novice in novinarstvo miru."

Lažna novica se deli 70-odstotno lažje kot resnica. Največ jih srečamo v novicah o politiki, financah, znanosti, naravnih katastrofah, terorizmu ..., pravijo strokovnjaki. Resnične zgodbe pa potrebujejo šestkrat več časa, da nas dosežejo. Dezinformacije nas spremljajo na vsakem koraku in vplivajo na naše življenje, če jih ustvarjamo ali le beremo. Ali jih lahko v svetu vedno hitrejšega sporočanja lahko preprečimo? Ali ne govori listina evropske skupnosti o temeljnih pravicah o svobodi prejemanja in dajanja informacij in medijski pluralnosti?

Lažne novice manipulirajo in so propaganda. Toda njihova največja težava je v namerno načrtovanem cilju, ki je škodovanje osebi ali skupini. Lažna novica ne spoštuje dostojanstva. Žiga Turk iz skupine strokovnjakov Evropske komisije za spopadanje z lažnimi novicami in spletnimi dezinformacijami je na portal Domovina.si zapisal, da nihče ne preverja vseh mogočih neresnic, ki se širijo prek družbenih omrežij. S tem se ogroža pravica državljanov do zanesljivih informacij, ogrožata se demokracija, prihodnost otrok in planeta.
Lažne novce so še vedno ideološko orodje in tudi velik vir zaslužka. Spomnimo se mladeničev makedonskega mesteca Velesa, ki so z bombardiranjem ameriških volivcev z lažnimi novicami zaslužili 50.000 evrov na mesec. Ameriški predsednik Donald Trump je podelil celo nagrade za najbolj nepoštene novice: kolumnistu New York Timesa in dobitniku Nobelove nagrade za ekonomijo Paulu Krugmanu ter preiskovalnem novinarju televizije ABS Brianu Rossi. Prvi je trdil, da si borze z izvolitvijo Trumpa ne bodo opomogle. Zadnji pa je predčasno zapisal, da je Trump povezan z Rusijo.

Toda kdor laže samemu sebi in prisluhne lastnim lažem, ne more več zaznati resnice, ne ceni sebe ne drugih, preneha ljubiti, pravi z besedami Dostojevskega papež Frančišek v poslanici. Ustvarjalci lažnih novic delajo za koristoljubje, a v resnici delajo proti sebi.
Skupina Evropske komisije za spopadanje z lažnimi novicami in dezinformacijami je marca predlagala ukrepe Evropski uniji, da bi državljanom zagotovili orodja za prepoznavanje novic: krepitev preglednosti, spodbujanje medijske pismenosti, oblikovanje orodij za opolnomočenje uporabnikov in novinarjev pri spopadanju z dezinformacijami, zagotavljanje raznolikosti v medijskem ekosistemu ter nadaljnja raziskava o učinku dezinformacij in ukrepanju proti temu družbenemu pojavu. Zavzeli so se tudi kodeks desetih načel za delovanje spletnih platform in družbenih omrežij.

Preprečevanje lažnih novic pripomore k vrednotenju novinarstva. Z novinarstvom miru, ki ga priporoča v poslanici papež Frančišek, prinašamo tja, kjer je zmeda, jasnost, kjer je napadalnost, spoštovanje, in kjer je zlaganost, resnico, ko iščemo vzroke sporov in rešitve. Novinarstvo miru ni vezano na vojno, je notranja drža miru in sprave v človeku.
O medijski pluralnosti pa pri nas težko govorimo. Da je dezinformacij veliko, se bomo kar strinjali. Seveda je vsakomur v izziv, kako svobodno sporočati, a zanesljivo. Tudi svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, da bi prek svojih sodobnih digitalnih medijev zapisali kratko sporočilo z vsebino, ki bi si jo sami želeli prejeti!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
runcajz
# 13.05.2018 ob 18:37
"O medijski pluralnosti pa pri nas težko govorimo. Da je dezinformacij veliko, se bomo kar strinjali. Seveda je vsakomur v izziv, kako svobodno sporočati, a zanesljive informacije. Tudi svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, da bi prek svojih sodobnih digitalnih medijev zapisali kratko sporočilo s vsebino, ki bi si jo sami želeli prejeti! "

Kaj ste pas tem hoteli povedati, gospa Romana ?
Kaj vam ni všeč pri pluralnosti ? Še več pravljičarstva in poneumljanja v vaših glasilih in medijih ? Dezinformacijah? Katerih ? Razen, da smo nekateri proti kritični do Cerkve in duhovščine, oziroma njihove vzvišenosti . Saj veste o čem govorimo , o nekakšnih vzvišenih pridigah Rodeta in Zoreta , vaših predstojnikov.
Vera naj bo stvar posameznika, ne javnega reklamiranja.
Kadar boste enako kritični do svojih ( cerkvenih ) spodrsljajev kot do tistih, ki jih naredijo neverujoči, bomo tudi neverujoči verjeli iskrenosti vaših razmišljanj.
bajojoba
# 15.05.2018 ob 06:45
@Janez139 mislim, da je članek Fake News saj navaja nepravilne vire. Sem pa ze napisal katere....
luckyss
# 17.05.2018 ob 16:09
Sicer dober in korekten članek.
Vendar mi nehote uide na smeh, ko o zavajanju in resnici govorijo verniki ali celo njihov poglavar...
Sirtuin
# 19.05.2018 ob 22:39
Lažna novica se deli 70-odstotno lažje kot resnica.

a zato se verski nauki tako učinkovito širijo?
janez139
# 15.05.2018 ob 11:48
@bajojoba, www.domovina.je, tiskarski škrat?
bajojoba
# 14.05.2018 ob 07:11
Portal Domovina.si ne obstaja. Mislim odpre neko stran, ampak tam ni Žiga Turk nič pisal...
Samotna Duša
# 16.05.2018 ob 01:52
Dopolnilo mojemu prejšnjemu komentarju, ki trenutno še ni objavljen,
sem si pa komentar skopirala.
Torej Domovina je spletni časopis in tu objavljajo tudi članke dr. Žige Turka , čeprav so članki objavljeni drugje in na domovina.je so prenešeni in citirani, od kod so.
Rotom
# 14.05.2018 ob 10:59
Sestra Romana, tukaj ste tako lepo opravljeni v redovni obleki, v Obzorjih Duha pa tako neprimerno. :(
pietetnik
# 18.05.2018 ob 10:44
http://domovina.si/
Klikni in si preberi...
Samotna Duša
# 16.05.2018 ob 01:34
Nisem verna, ne pripadam nobeni veroizpovedi ali cerkvi, toda Romano Kocjančič vseeno spoštujem. In uporabljam internet kot glavni informativni vir. Zato sem včasih na Googlu našla domovina.si, vendar jaz na desničarske in/ali verske portale ne klikam. Pojasnilo:
Domovina.si se je preselila na Nova24TV/oznaka/domovina-si
Jaz seveda na to stran niti slučajno ne klikam.
Sem pa našla novi portal Domovina.je in sem je pisal dr. Žiga Turk. Sama seveda klikala na ta portal ne bom. Nisem desničarka...
janez139
# 14.05.2018 ob 11:50
Lep članek...če bi se večina novinarjev držala take etike, bi bil svet drugačen. Žal ima človek občutek da vse skupaj drvi v napačno smer.
Ne vem pa zakaj komentatorji tukaj spodaj nikoli ne zmorejo pošteno oceniti članka, ampak vedno komentiranje uporabljajo kot napad na Katoliško cerkev.
Če smo pošteni Katoliška cerkev v Sloveniji opravlja zelo dobro delo (karitativnost , dobrodelnost, izobraževanje). Jasno da kjer so ljudje, so tudi napake. Ampak ni pošteno napihovati samo slabe stvari, ogromno dobrih pa spregledati...
pietetnik
# 14.05.2018 ob 23:41
Bog vam povrni za vse vaše delo! To je pravo novinarstvo!
Kazalo