Njuna pot se bo zdaj razšla. Foto: Reuters
Njuna pot se bo zdaj razšla. Foto: Reuters

Bill Belichick ameriške kolege v obup spravlja s kratkimi, suhoparnimi in odrezanimi odgovori. Pogosto je videti hladen, predvsem pa preračunljiv. Ko je v igri šport, zanj ni prostora za čustva. Ko v njegovi računici največji zvezdnik ni več v zelenem območju (ki ga določi z razmerjem pričakovane produktivnosti in plače), je hitro odrezan. To brez dvoma priča zgodovina Patriotov, spomnimo se le igralcev, kot so Mike Vrabel, Randy Moss, Lawyer Milloy, Adam Vinatieri, Chandler Jones, Malcolm Butler ... Seznam je v resnici še precej daljši.

Pri Bucsih je takoj naraslo zanimanje za nakup vstopnic. Foto: Reuters
Pri Bucsih je takoj naraslo zanimanje za nakup vstopnic. Foto: Reuters

Tom Brady ni bil klasično odrezan, v kot je bil potisnjen lani, ko mu (ob siceršnji povišici) niso podaljšali pogodbe, ki si jo je tako želel. Večkrat je poudaril, da bi rad igral do 45. leta. Opazen padec v produktivnosti sploh v drugi polovici sezone je šel na Belichickov mlin (ki je po pričanju nekaterih Bradyja hotel prečrtati že, ko je imel v ekipi še Jimmyja Garoppola).

Njegova zgodba me v marsikaterem vidiku spominja na njegovega večnega tekmeca Peytona Manninga. Tudi starejši od bratov Manning je bil ob koncu kariere prisiljen zapustiti klub, kjer je blestel, podiral rekorde in postal brezčasna legenda. Manning je zaradi poškodbe vratu izpustil celotno sezono 2011, Indianapolis je na naboru izbral super nadarjenega Andrewa Lucka, s čimer je bil Manning prisiljen poiskati nov klub. Izbral je Denver, ekipo z zelo nadarjenimi lovilci, nekaj podobnega je storil Brady, ki ima na Floridi na voljo kar nekaj zelo sposobnih lovilcev/tight endov (Mike Evans, Chris Godwin, O. J. Howard in Cameron Brate).

Brady je v večjem delu kariere žogo podajal igralcem, ki niso ravno izstopali. Ko se je v njegovi napadalni formaciji znašel lovilec največjega kalibra (Randy Moss) ali tight end (Rob Gronkowski), je ustvarjal hude presežke. Zdaj bo imel na voljo precej boljše soigralce, a v primerjavi z drugo Manningovo kariero ima en manjši minus. Ko se bo nova sezona (upajmo le) začela, bo star že 43 let. Zadnja sezona je pokazala, da njegova roka pri dolgih podajah ni več najbolj natančna in zanesljiva. Podobne težave je imel tudi Manning v svoji zadnji sezoni, ko je celo izgubil status prvega podajalca, nato pa se vrnil v velikem slogu in kljub povprečnim igram v sončni zahod odšel s prstanom prvaka.

Divizija NFC jug je zdaj postala še bolj konkurenčna, sploh na položaju veteranskih podajalcev. V New Orleansu zdaj tudi uradno ostaja 41-letni Drew Brees, v Atlanti pa bo Matt Ryan na začetku nove sezone štel 35 let.

Zato pa ima Brady na voljo še eno zelo močno orožje, ki ga žene naprej − motivacijo. Kljub izjemno dolgi in uspešni karieri, šestim naslovom prvaka in številnim drugim individualnim nagradam je bil v modri slačilnici pogosto le eden izmed fantov in ni imel trenerjeve zaščite, Belichick ga je nemalokrat po svoji egalitarni logiki kritiziral. Z lovorikami so se poglabljale debate, kdo je v resnici zaslužnejši za dinastijo.

Zdaj bosta imela tako Brady in Belichick pred radovednim avditorijem priložnost, da tehtnico vsaj malo nagneta na svojo stran.