Top Gun: Maverick s prodajo kart že prebil mejo milijarde dolarjev. Prvo šesterico na letni lestvici finančno najuspešnejših filmov sestavljajo zgolj nadaljevanja. Foto: EPA
Top Gun: Maverick s prodajo kart že prebil mejo milijarde dolarjev. Prvo šesterico na letni lestvici finančno najuspešnejših filmov sestavljajo zgolj nadaljevanja. Foto: EPA

Top Gun: Maverick bi moral na platna priti že prej, a je pandemija svoje sledi pustila tudi na področju zabave. Filmski studii se dobro zavedajo starega reka "kuj železo, dokler je vroče". Če je film finančno uspešen, obstaja precejšnja verjetnost, da bo kmalu ustvarjeno nadaljevanje, po možnosti ne le eno, v primeru pravih konstelacij pa morda celo filmsko vesolje. Koga briga umetniški vtis, pomembne so številke.

Ta ugotovitev seveda ni nič novega, vseeno pa sem bil presenečen, ko sem brskal po finančno najbolj dobičkonosnih filmih leta. Da sem prišel do dveh zaporednih nenadaljevanj, sem se moral sprehoditi vse do prejšnjega tisočletja (lahko bi napisal tudi stoletja, a v tem kontekstu se ta beseda sliši še močneje).

Najbolj dobičkonosni filmi po letih

LetoFilmOpomba
2022Top Gun: MaverickTop Gun 2
2021Spider-Man: Ni poti domovSpider-Man 3/Marvelovo vesolje 27
2020800
2019Maščevalci: ZaključekMaščevalci 4/Marvelovo vesolje 22
2018Maščevalci: Brezmejna vojnaMaščevalci 3/Marvelovo vesolje 19
2017Vojna zvezd: Poslednji jediVojna zvezd 8
2016Stotnik Amerika: Državljanjska vojnaStotnik Amerika 3/Marvelovo vesolje 13
2015Vojna zvezd: Sila se prebujaVojna zvezd 7
2014Transformerji: Doba izumrtjaTransformerji 4
2013Ledeno kraljestvo
2012MaščevalciMarvelovo vesolje 6
2011Harry Potter in Svetinje smrti 2Harry Potter 8
2010Svet igrač 3Svet igrač 3
2009Avatar
2008Vitez temeNolanov Batman 2
2007Pirati s Karibov: Na robu svetaPirati s Karibov 3
2006Pirati s Karibov: Mrtčeva skrinjaPirati s Karibov 2
2005Harry Potter in ognjeni kelihHarry Potter 4
2004Shrek 2Shrek 2
2003Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitevGospodar prstanov 3
2002Gospodar prstanov: StolpaGospodar prstanov 2
2001Harry Potter in kamen modrosti
2000Misija: nemogoče 2Misija: nemogoče 2
1999Vojna zvezd: Grozeča prikazenVojna zvezd 1 (oziroma 4)
1998Armageddon
1997Titanik
.........
1986Top Gun

Vir: boxofficemojo

Stolpec na desni strani je skoraj poln. Edine izjeme tega stoletja predstavljajo trije filmi, ki ne sodijo med nadaljevanja, zato pa so jih spočeli (Harry Potter in kamen modrosti; Avatar in Ledeno kraljestvo), v (prvem) pandemskem letu 2020 je največ denarja zaslužil kitajski film 800. Ameriška produkcija je bila izjemno previdna. In da, ni presenečenje, njihov finančno najuspešnejši film je prav tako nadaljevanje (Podli fantje za vedno oziroma Podli fantje 3).

Sorodna novica Top Gun: Maverick

Od Marvelovega filmskega vesolja, vesoljskih oper, akcijad do animiranih in družinskih filmov, to so očitno recepti za najvišje zaslužke. Naredi film, ki ga lahko hkrati vidi več ljudi (starši, otroci pa še kakšna babica), logično, seveda. Skoraj nikoli se na vrhu ne znajde drama ali kakšen resnejši žanr, ki ne bi temeljil predvsem na zabavi ali sprostitvi, ampak bi puščal prostor predvsem razmisleku in globljim odnosom. Temu bi bil morda najbliže še zakonska drama Kramer proti Kramerju (ki je zasedel vrh lestvice leta 1979).

Dobro, res je, da podobne lestvice niso niti slučajno merodajne pri vprašanju ustvarjalnosti in kakovosti, a gremo lahko tudi globlje, recimo prvo deseterico in naredimo zgolj desetletne korake:

2012: 9 nadaljevanj
2002: 5 nadaljevanj
1992: 3 nadaljevanja
1982: 2 nadaljevanji

Trend je jasen. Zaradi pandemije pa se odpira še eno pomembno vprašanje: kakšne filme bomo še gledali v kinodvoranah? Številni studii se nemalokrat odločajo izdelke hkrati ponuditi tudi na pretočnih vsebinah, zaradi česar v filmu lahko uživate iz domačega okolja.

Kmalu bomo videli nadaljevanje tudi Avatarja, najbolj dobičkonosnega filma do zdaj. Foto: IMDb
Kmalu bomo videli nadaljevanje tudi Avatarja, najbolj dobičkonosnega filma do zdaj. Foto: IMDb

V tem primeru je doživljanje filma drugačno. Doma ste sami gospodar časa, vi upravljate z daljincem oziroma miško, lahko se sprehodite do hladilnika ali WC-ja, v roke vzamete telefon in preverite različna obvestila. V kinodvorani pa niste glavni, priti morate ob točno določeni uri, ne morete si vzeti odmora (razen, če želite izpustiti del filma), a na drugi strani si z drugimi ljudmi delite kolektivno doživljanje filma, kar mu daje dodatno moč.

Uspešnice delujejo, ker so že vzpostavile odnose in zgodbo (ki pri nagovarjanju očitno delujejo). Tako dolga doba med zaporednima filmoma, kot jo je prehodil Top Gun: Maverick pa gradi tudi na nostalgiji. Tri desetletja so res dolga doba, v kateri ste tudi sami prehodili dolgo pot. Lik Toma Cruisa se je spremenil od živahnega učenca do še vedno adrenalina polnega inštruktorja, ki se spogleduje s preteklostjo. Precej gledalcev pa se je vmes spremenilo iz mladega gledalca, ki je spoznaval zabavni filmski svet v nekoga, ki se je vmes osamosvojil in z vrstniki množično roma v kinodvorane. Tistimi vrstniki, ki večino časa, ki ga namenijo filmov, preživijo doma.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.