Bernard Nežmah. Foto: BoBo
Bernard Nežmah. Foto: BoBo

Medtem ko proračun javnim uslužbencem vsak mesec povsem avtomatično izplačuje plače, so morali hrastniški rudarji izvesti nekajdnevno stavko v rudniških jarkih, da bi dobili svoje plače in odpravnine. Konec stavke je pomenil tudi veliko blamažo za premierko, rudarji ji namreč niso verjeli na besedo, tako da se je morala pod svojo zavezo še podpisati.

Poznali so izkušnjo mariborske regije, ki jo je predsednica vlade z ministri obiskala na začetku poletja in ji obljubila 66 milijonov pomoči, po slabem letu, ko ni bilo pomoči od nikoder, pa je po lokalnih protestih županov poslala v Maribor ministra Dragonjo, ki je predstavil konkretni razpis gospodarske pomoči.

Eno leto bo torej potrebovala vlada, da bo nabrskala iz proračuna tri milijone. Istočasno pa je ljubljanski župan sklenil, da bodo preuredili Trg republike. In kakšna bo cena? Zgolj za prenovo parkirišča v praznično shajališče bo Ljubljana namenila dobre tri milijone.

V Sloveniji nameni država regiji, ki je v vrhu brezposelnosti, isto vsotico, kot jo porabi prestolnica samo za prestižno zaljšanje prestolnice.

Ob milijardni izgubi NLB-ja je vlada sklenila, da bo manko pokrila s proračunskim denarjem. Preprosto, za bančno sanacijo prispevamo vsi državljani. A vodstvo državne banke je zdaj sklenilo, da bo zaradi ekonomičnosti zaprlo vrsto poslovalnic po podeželju. Življenje po regijah se bo za posameznike drastično spremenilo, saj jim po zapiranju in krajšanju uradnih ur na poštah zdaj ukinjajo še lokalne bančne izpostave.

Slovenija postaja torej dežela dveh redov. Pod vlado Alenke Bratušek, ki je začela mandat z besedami skrbi za socialno pravičnost, se radikalno povečujejo razlike med standardom bivanja v prestolnici in po odročnih krajih.

Toda veliki mediji, ki pikolovsko sledijo vsem aferam, tega fenomena delitve na državljane in regije dveh razredov še niso opazili.