Črna je nova oranžna. To zdaj razumejo od Ukrajine do Hollywooda in v nasprotno smer. Odprli smo Facebook, Instagram, Twitter, celo svoje priljubljeno spletišče in mu spremenili prikaz v temni način. Paleto 16.777.216 barv smo resetirali na #000000, ki v prevodu pomeni črna. Postavili smo jo v kvadrat ali pravokotnik in tako uokvirili množico nepredelanih čustev do sveta okoli nas.

Preden sedemo nazaj za krmilo se moramo na novo naučiti poganjati kolo. Foto: Pixabay
Preden sedemo nazaj za krmilo se moramo na novo naučiti poganjati kolo. Foto: Pixabay

Utrujeni od sodelovanja v resničnostnem šovu, kjer kamere nikoli ne ugasnejo in se iščejo novi načini za nadzor, četudi represivni, smo se zatekli v nori noir svet. Življenje kot v filmu: prisoten je kriminal, nasilje, kompleksni liki in zgodbe, misteriji, dvoumnost in moralna ambivalenca. Filmski zgodovinar Lee Server je izjavil: "Amnezija je skoraj epidemična – noir je različica prehlada."

Narativ vsakdanjika ni pretirano drugačen. Star ameriški pregovor, ki je znova postal aktualen, pravi: "Ko se bela Amerika prehladi, črna Amerika stakne pljučnico." Svet in z njim virtualna popačenost njega sta se zavila v črno in začela protestirati. Končno združeni. Nad prepovedjo. Tudi liki popačenega sveta kričijo za svojimi trimetrskimi zidovi in živimi mejami svojim virtualnim sledilcem. Končno smo eno. Enaki v boju za nov jutri, v katerem želiš dobro za vse, a najboljše zase. Naj se spremenijo drugi.

Ena izmed ključnih lastnosti noir filmov je vračanje v preteklost. Priročno za sedanjost, kjer se "končno vsaj nekaj približno dogaja kot včasih". Končno smo dobili zlikovce, ki si jih lahko predstavljamo in imajo človeško obliko. Pomembno je vsako življenje, zato je zdaj čas, da je vsak junak. Romanopisec Nicholas Christopher je avtor besed: "Je tako kot da bi v vojni, in v zaključni fazi družbenih izbruhov, izpustili demone, ki so se kopičili v psihi narodov." Duh je ušel iz stekleničke. In ta ne bo izpolnil treh želja.

Sam noir filmski žanr doživel svoj razcvet v Hollywoodu ravno po času druge svetovne vojne. V filmih so se spopadali s problematikami, kot so rasizem, alkoholizem in mentalno zdravje. "Vedno se mi je zdelo bolj razumsko biti reven," izjavi Orson Welles v filmu Dama iz Šanghaja. Če nimaš vsega, vsaj ceniš, kar imaš. Včasih iz sramu niti ne prosimo za pomoč, če sami ne dosežemo tistega, kar želimo. Edina sprememba, ki jo moramo doseči, izhaja iz nas.

Prestopili smo pragove hiš, kjer smo imeli vse, razen možnost pobega. Preden sedemo nazaj za krmilo se moramo na novo naučiti poganjati kolo. Življenje v svetu omejitev je polno pasti. Lahko dihate, ampak raje zadržujte dih. Mala zadovoljstva in velika razočaranja. Vse to ob iskanju vrnitve v normalnost za vsako ceno ob davku na dodano vrednost nesreče. Kakšne barve je vaš dan?

Začela sva protestirati, ker nama ni nihče povedal, da je Instagram spremenil pravila delovanja - zdaj kar pošilja avtomatske odzive. Ampak še vedno sva na njem, ker lahko osvojiva kakšno nagrado ob odprtju novih spletnih trgovin ali pa vsaj dobiva kupon, samo slediti morava pravim ljudem. Mogoče celo naletiva na kakšno kolo.

Navdih za zapis: Predsodki! - majhna oseba

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.