Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Tomo Kočar - Arhiv

Le zakaj bi s pravljicami strašili otroke?

Tomo Kočar Le zakaj bi s pravljicami strašili otroke?

Nekdaj so bile pravljice precej bolj srhljive kot danes. Razlogov za to je več. A vprašajmo se najprej, zakaj bi si kdor koli pri zdravi pameti sploh želel s pravljicami strašiti otroke?

Številka tri v pravljicah

Tomo Kočar Številka tri v pravljicah

Število tri pogosto imenujejo pravljično. Zakaj? Kakšna je razlika med pravljičnima trojko in sedmico? Katera je pogostejša in bolj priljubljena v zgodbah?

Pravljice na počitnicah 2020

Tomo Kočar Pravljice na počitnicah 2020

Več prostega časa omeni več priložnosti za branje. Tule je nekaj knjig, ki jih velja prebrati za začetek.

Zakaj je prav sedem pravljična številka?

Tomo Kočar Zakaj je prav sedem pravljična številka?

Sedmica daje v javnosti splošni vtis pravljičnega in srečnega števila. Za to je več razlag, med katerimi so nekatere logične in temeljijo na naravnih pojavih, druge pa so, če uporabim priljubljeni izraz enega svojih profesorjev, 'iz prsta izcuzane'.

Ali pravljice zares vzgajajo le s kaznijo?

Tomo Kočar Ali pravljice zares vzgajajo le s kaznijo?

Kazen naj bo vzgojna, pravijo. Toda v pravljicah je usoda kaznovanih pogosto vseeno preveč kruta za naše pojme. Pa so res klasične pravljice vedno preostre? Preveč dokončne? Ali pa smo le spregledali številne ponujene druge priložnosti?

Zakaj je Pentameron tako pomembna knjiga?

Tomo Kočar Zakaj je Pentameron tako pomembna knjiga?

Giambattista Basile ni s Pentameronom le poskrbel za prvo knjižno zbirko samih pravljic, ampak tudi postavil osnovna pravila pravljičnega zapleta. Knjiga Pentameron je dejansko revolucionarna, saj predvideva možnost prehajanja med družbenimi sloji.

Pravljice v psihiatriji

Tomo Kočar Pravljice v psihiatriji

O močnem psihološkem učinku literature ni nobenega dvoma. Pravljice so na tem področju posebej močne. Pa bi se dalo njihov učinek izkoristiti tudi za izboljšanje duševnega zdravja? Tudi pri ljudeh z že ugotovljeno diagnozo?

Poletje je pravi čas za branje pravljic

Tomo Kočar Poletje je pravi čas za branje pravljic

Pravljice že stoletja dokazujejo, da znajo nagovoriti prav vsakega, ne glede na izobrazbo, starost, spol, stan ... To je dokaz, da gre praviloma za všečno branje, z malo bolj poglobljenim pristopom pa nas tudi marsičesa naučijo. O življenju namreč.

Bratsko in sestrsko ljubosumje (in še kaj) v pravljicah

Tomo Kočar Bratsko in sestrsko ljubosumje (in še kaj) v pravljicah

Pravljice na slikovit in pogosto neusmiljen način razgaljajo naše slabosti v odnosih. Posebej težavni so odnosi znotraj družine. Pomislimo le na pravljice s tekmovalnimi brati ali ljubosumnimi sestrami. Lahko branje takšnih pravljic izrabimo v svoj prid?

So pravljice lahko podlaga sodobnemu pravu?

Tomo Kočar So pravljice lahko podlaga sodobnemu pravu?

Že zelo majhen otrok razume, da v pravljicah sicer morda ni vse res, a nam vseeno povedo, kako bi moralo biti. Dobra dela so praviloma nagrajena, slaba kaznovana. Še več. Dobra dela pogosto ne obrodijo sadov takoj in jih je treba opraviti več.

Katere teme v pravljicah so pravzaprav sporne?

Tomo Kočar Katere teme v pravljicah so pravzaprav sporne?

Številne pravljice obravnavajo tematiko, ki ni primerna za vsa ušesa. Po vrsti naštevamo najspornejše vsebine in za vsako nudimo vsaj po en znan primer. Presenečeni boste, koliko pravljic boste videli v povsem drugačni luči.

Bi morali pravljice prilagoditi vsakemu otroku posebej?

Tomo Kočar Bi morali pravljice prilagoditi vsakemu otroku posebej?

Vsaka pravljica svojega bralca ali poslušalca nagovarja drugače. Zato se mora pripovedovalec toliko bolj potruditi, saj jo mora predstaviti na najprimernejši mogoči način.

Pravljice kot zakladnica človeških odnosov

Tomo Kočar Pravljice kot zakladnica človeških odnosov

Čeprav o pravljicah običajno razmišljamo kot o poučnih zgodbicah, ki vlivajo optimizem (v glavnem), ob osnovni zgodbi praviloma obravnavajo kar precej zapletene in le redko izključno pozitivno ...

Giambattista Basile, pravi izumitelj pravljice?

Tomo Kočar Giambattista Basile, pravi izumitelj pravljice?

Kljub izmuzljivemu izvoru pravljice in še vedno prevladujočemu prepričanju, da gre za zakladnico ljudskih idej, ki so jih zbiralci po zakotnih krajih pridno zbirali in urejali, lahko za ...

Ali pravljice temeljijo na resničnih osebah in dogodkih?

Tomo Kočar Ali pravljice temeljijo na resničnih osebah in dogodkih?

Na pravljice običajno gledamo kot na izmišljene zgodbe, a prej ali slej vseeno kdo vpraša, ali ni katera povezana z resničnimi osebami in dogodki.

Pravljice kot učbenik o družbenih razmerjih

Tomo Kočar Pravljice kot učbenik o družbenih razmerjih

Na pravljice še vedno marsikdo gleda predvsem kot na kratkočasna besedila, namenjena zabavi. Vseeno se lahko iz branja pravljic naučimo marsičesa o zgodovini. Zgodovina pa je zelo pomembna - daje nam priložnost, da se učimo iz napak drugih.

Zakaj so pravljice tako priljubljene že stoletja?

Tomo Kočar Zakaj so pravljice tako priljubljene že stoletja?

Pravljice kot literarna zvrst so priljubljene že stoletja in nič ne kaže, da bi se to kaj kmalu spremenilo. V njih ne uživajo le otroci, ampak tudi najstniki in odrasli, pa čeprav morda v različnih, ne nujno tiskanih medijih. Zakaj so tako privlačne?

Skrivnost viralnosti pravljic

Tomo Kočar Skrivnost viralnosti pravljic

Če so virusi nosilci genov, so pravljice nosilci memov. Gre za sorodna pojma, saj oba prenašata informacije (čeprav različne) na skoraj identične načine. Pojem mema je v 80. letih uvedel za mnoge sporni Richard Dawkins, avtor Sebičnega gena.

Se sploh zavedamo dvojnosti sporočil pravljic?

Tomo Kočar Se sploh zavedamo dvojnosti sporočil pravljic?

Pravljice najraje označimo za zgodbice, v katerih dobro premaguje zlo, a njihova sporočila so praviloma dvojna. Ob dobrem se zelo rade ukvarjajo tudi s slabimi, celo najslabšimi platmi življenja - goljufijami, izdajstvi, umori ...

Kako je prevajanje vplivalo na pravljice?

Tomo Kočar Kako je prevajanje vplivalo na pravljice?

Vsaka pravljica je praviloma znana v desetinah, celo stotinah različic. S prevajanji in prirejanji se verjetnost, da bomo "izvirno" besedilo sploh kdaj dobili v roke, še dodatno zmanjša. To s seboj prinaša številne izzive. Je prevod sploh lahko le prevod?

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov