Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Tomo Kočar - Arhiv

Nastanek pravljice na temeljih ljubezenskega romana

Tomo Kočar Nastanek pravljice na temeljih ljubezenskega romana

14.2.2022

Pravljica kot literarna zvrst ni nastala iz ljudskega izročila. Njen neposredni prednik je ljubezenski roman. Oglejmo si kratko zgodovino razvoja pravljice, v kateri se je težišče z ljubezenske zgodbe prevesilo na vzgojno sporočilo.

Ali Božiček zares obstaja?

Tomo Kočar Ali Božiček zares obstaja?

20.12.2021

Starši nekega dne dobimo vprašanje o obstoju Božička (ali Miklavža ali dedka Mraza). Postavi nam ga otrok, ki smo ga sami zapeljali v zmoto, in to po možnosti še leta vzdrževali z bolj ali manj zapletenim sistemom laži. Kdaj je čas za resnico?

Kdo je bila grofica d'Aulnoy?

Tomo Kočar Kdo je bila grofica d'Aulnoy?

18.11.2021

V drugi polovici 17. stoletja je obvladovala pariške salone, v katerih se je rojevala pravljica kot literarna zvrst. Prevajali so jo po vsej Evropi, celo ponarejali njene knjige. Napisala je 25 pravljic, a danes večina ne pozna niti enega njenega dela.

Maščevanje v pravljicah

Tomo Kočar Maščevanje v pravljicah

4.11.2021

Maščevanje je eno izmed zadovoljstev, ki jih lahko doživimo ob branju in poslušanju pravljic. Da je namen dosežen, pa morajo biti izpolnjena določena pravila. Da je maščevanje jed, ki najbolj tekne hladna, namreč ni nujno res.

Klasična pravljica in ameriške sanje

Tomo Kočar Klasična pravljica in ameriške sanje

4.10.2021

Ameriške sanje, po katerih je vsak sposoben doseči praktično vse, če se le dovolj potrudi, so že v osnovi blizu sporočilom številnih priljubljenih pravljic. V času velike depresije jih je Disney s pomočjo predelav klasičnih pravljic dodelal do popolnosti.

Koliko sporočil najdemo v Žabjem kralju?

Tomo Kočar Koliko sporočil najdemo v Žabjem kralju?

23.8.2021

Ena definicij umetniškega dela je, da je sposobno nagovarjati različne ljudi na različnih ravneh. V pravi umetnini lahko tako vsak najde kaj drugega in tisto lahko nanj vpliva do te mere, da se spremeni še sam. Številne klasične pravljice temu ustrezajo.

Kako v pravljicah fantje postanejo moški

Tomo Kočar Kako v pravljicah fantje postanejo moški

29.6.2021

Pravljice lahko delimo na različne skupine. Ena izmed možnosti je deljenje na pravljice za fante in pravljice za punce. Oglejmo si tokrat, kakšne so posebnosti 'fantovskih' pravljic, česa nas naučijo in kako to uporabiti v življenju.

Motiv ponovnega rojstva v pravljicah

Tomo Kočar Motiv ponovnega rojstva v pravljicah

6.4.2021

Povezovanje pravljic z drugimi področji je vedno vznemirljivo. Lahko priljubljeno temo vstajenja od mrtvih povežemo z največjim krščanskim praznikom - Veliko nočjo? Prepoznamo tematiko ponovnega rojstva tudi v religijah in pravljicah drugih okolij?

Kako v pravljicah dekleta postajajo ženske

Tomo Kočar Kako v pravljicah dekleta postajajo ženske

8.3.2021

Ženski liki so v pravljicah izrazito drugačni od moških, kar ima svoje dobre in slabe plati. S pravljicami dekleta spoznavajo vloge v svetu odraslih. Kljub pogostim stereotipom je razumevanje osnovnih pričakovanj za bralke in bralce lahko zelo koristno.

So slovenske pravljice drugačne od pravljic drugih narodov?

Tomo Kočar So slovenske pravljice drugačne od pravljic drugih narodov?

30.1.2021

O slovenskih pravljicah je bilo že veliko napisanega, celo raziskovalna dela in diplomske naloge so se jih lotevale, a preprostega odgovora na zgornje vprašanje vseeno ni lahko najti.

Božična pesem (v prozi) – je najslavnejše Dickensovo delo sploh pravljica?

Tomo Kočar Božična pesem (v prozi) – je najslavnejše Dickensovo delo sploh pravljica?

2.1.2021

Božična pesem je Dickensova največja uspešnica, a je sprva dobil navdih za povsem drugačno, veliko neposrednejše besedilo. Po spletu okoliščin je nastala nesmrtna pravljica, ki jo še dandanes poustvarjajo. Le sporočila se včasih malo spreminjajo ...

Le zakaj bi s pravljicami strašili otroke?

Tomo Kočar Le zakaj bi s pravljicami strašili otroke?

31.10.2020

Nekdaj so bile pravljice precej bolj srhljive kot danes. Razlogov za to je več. A vprašajmo se najprej, zakaj bi si kdor koli pri zdravi pameti sploh želel s pravljicami strašiti otroke?

Številka tri v pravljicah

Tomo Kočar Številka tri v pravljicah

16.10.2020

Število tri pogosto imenujejo pravljično. Zakaj? Kakšna je razlika med pravljičnima trojko in sedmico? Katera je pogostejša in bolj priljubljena v zgodbah?

Pravljice kot učbenik o družbenih razmerjih

Tomo Kočar Pravljice kot učbenik o družbenih razmerjih

29.7.2020

Na pravljice še vedno marsikdo gleda predvsem kot na kratkočasna besedila, namenjena zabavi. Vseeno se lahko iz branja pravljic naučimo marsičesa o zgodovini. Zgodovina pa je zelo pomembna - daje nam priložnost, da se učimo iz napak drugih.

Pravljice na počitnicah 2020

Tomo Kočar Pravljice na počitnicah 2020

1.7.2020

Več prostega časa omeni več priložnosti za branje. Tule je nekaj knjig, ki jih velja prebrati za začetek.

Zakaj so pravljice tako priljubljene že stoletja?

Tomo Kočar Zakaj so pravljice tako priljubljene že stoletja?

24.4.2020

Pravljice kot literarna zvrst so priljubljene že stoletja in nič ne kaže, da bi se to kaj kmalu spremenilo. V njih ne uživajo le otroci, ampak tudi najstniki in odrasli, pa čeprav morda v različnih, ne nujno tiskanih medijih. Zakaj so tako privlačne?

Skrivnost viralnosti pravljic

Tomo Kočar Skrivnost viralnosti pravljic

30.3.2020

Če so virusi nosilci genov, so pravljice nosilci memov. Gre za sorodna pojma, saj oba prenašata informacije (čeprav različne) na skoraj identične načine. Pojem mema je v 80. letih uvedel za mnoge sporni Richard Dawkins, avtor Sebičnega gena.

Se sploh zavedamo dvojnosti sporočil pravljic?

Tomo Kočar Se sploh zavedamo dvojnosti sporočil pravljic?

27.2.2020

Pravljice najraje označimo za zgodbice, v katerih dobro premaguje zlo, a njihova sporočila so praviloma dvojna. Ob dobrem se zelo rade ukvarjajo tudi s slabimi, celo najslabšimi platmi življenja - goljufijami, izdajstvi, umori ...

Kako je prevajanje vplivalo na pravljice?

Tomo Kočar Kako je prevajanje vplivalo na pravljice?

31.1.2020

Vsaka pravljica je praviloma znana v desetinah, celo stotinah različic. S prevajanji in prirejanji se verjetnost, da bomo "izvirno" besedilo sploh kdaj dobili v roke, še dodatno zmanjša. To s seboj prinaša številne izzive. Je prevod sploh lahko le prevod?

Zakaj je prav sedem pravljična številka?

Tomo Kočar Zakaj je prav sedem pravljična številka?

17.1.2020

Sedmica daje v javnosti splošni vtis pravljičnega in srečnega števila. Za to je več razlag, med katerimi so nekatere logične in temeljijo na naravnih pojavih, druge pa so, če uporabim priljubljeni izraz enega svojih profesorjev, 'iz prsta izcuzane'.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov