Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Tomo Kočar - Arhiv

Pravljice v psihiatriji

O močnem psihološkem učinku literature ni nobenega dvoma. Pravljice so na tem področju posebej močne. Pa bi se dalo njihov učinek izkoristiti tudi za izboljšanje duševnega zdravja? Tudi pri ljudeh z že ugotovljeno diagnozo?

Poletje je pravi čas za branje pravljic

Pravljice že stoletja dokazujejo, da znajo nagovoriti prav vsakega, ne glede na izobrazbo, starost, spol, stan ... To je dokaz, da gre praviloma za všečno branje, z malo bolj poglobljenim pristopom pa nas tudi marsičesa naučijo. O življenju namreč.

Bratsko in sestrsko ljubosumje (in še kaj) v pravljicah

Pravljice na slikovit in pogosto neusmiljen način razgaljajo naše slabosti v odnosih. Posebej težavni so odnosi znotraj družine. Pomislimo le na pravljice s tekmovalnimi brati ali ljubosumnimi sestrami. Lahko branje takšnih pravljic izrabimo v svoj prid?

So pravljice lahko podlaga sodobnemu pravu?

Že zelo majhen otrok razume, da v pravljicah sicer morda ni vse res, a nam vseeno povedo, kako bi moralo biti. Dobra dela so praviloma nagrajena, slaba kaznovana. Še več. Dobra dela pogosto ne obrodijo sadov takoj in jih je treba opraviti več.

Katere teme v pravljicah so pravzaprav sporne?

Številne pravljice obravnavajo tematiko, ki ni primerna za vsa ušesa. Po vrsti naštevamo najspornejše vsebine in za vsako nudimo vsaj po en znan primer. Presenečeni boste, koliko pravljic boste videli v povsem drugačni luči.

Bi morali pravljice prilagoditi vsakemu otroku posebej?

Vsaka pravljica svojega bralca ali poslušalca nagovarja drugače. Zato se mora pripovedovalec toliko bolj potruditi, saj jo mora predstaviti na najprimernejši mogoči način.

Pravljice kot zakladnica človeških odnosov

Čeprav o pravljicah običajno razmišljamo kot o poučnih zgodbicah, ki vlivajo optimizem (v glavnem), ob osnovni zgodbi praviloma obravnavajo kar precej zapletene in le redko izključno pozitivno ...

Giambattista Basile, pravi izumitelj pravljice?

Kljub izmuzljivemu izvoru pravljice in še vedno prevladujočemu prepričanju, da gre za zakladnico ljudskih idej, ki so jih zbiralci po zakotnih krajih pridno zbirali in urejali, lahko za ...

Ali pravljice temeljijo na resničnih osebah in dogodkih?

Na pravljice običajno gledamo kot na izmišljene zgodbe, a prej ali slej vseeno kdo vpraša, ali ni katera povezana z resničnimi osebami in dogodki.

Pravljice na počitnicah

Kdor se počuti dovolj starega, da lahko prebere kakšno pravljico, naj prihajajoče dopustniške dni kar čim bolje izkoristi. Sicer se poleti branja lotevamo z različnimi pristopi.

Revolucionarna vloga pravljic

Sestavljanju nove vlade (kar je pri nas kar naprej, se zdi) primerno si tokrat oglejmo, kakšno vlogo imajo pravljice v družbenih spremembah.

Medosebni odnosi v pravljicah

Čeprav o pravljicah običajno razmišljamo kot o poučnih zgodbicah, ki vlivajo optimizem (v glavnem), ob osnovni zgodbi praviloma obravnavajo kar precej zapletene in le redko izključno pozitivno ...

Ali potrebujemo tudi žalostne pravljice?

Večina pravljic je veselih in kratkočasnih, celo tiste, kjer se godi kaj strašnega, se običajno srečno končajo. Pa je to edini mogoč pristop? Je to res najboljše, kar lahko ponudimo bralcu, oziroma poslušalcu pravljic?

Koliko avtobiografskega je v pravljicah?

Prejšnjič sem pisal o povezavi pravljic z resničnimi osebami in dogodki. Povezav je veliko oziroma kolikor hočemo. Če dovolj dolgo brskamo, bomo namreč prej ali slej naleteli na podobnosti.

Kaj lahko iz pravljic potegnejo starši?

Če imate do pravljic vsaj za silo spoštljiv odnos, že veste, da so med drugim odlična priložnost za druženje generacij in tkanje neprecenljivih vezi.