Lea Ferjan je na direktorskem mestu Zavoda za kulturo Bled lani zamenjala Matjaža Završnika, ki se je upokojil. Foto: BoBo
Lea Ferjan je na direktorskem mestu Zavoda za kulturo Bled lani zamenjala Matjaža Završnika, ki se je upokojil. Foto: BoBo

V rekordnem letu 2019 je Blejski grad obiskalo 570.000 ljudi. Takrat se je že začelo razmišljati o tem, kako preprečiti preveliko gnečo na gradu ob določenih dnevih in urah. A je obisk v letu 2020 strmoglavil zaradi pandemije, lani pa so našteli 300.000 obiskovalcev. "Številke postopoma rastejo, ne pričakujemo pa, da bi že letos dosegli rekord iz leta 2019," je povedala direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan.

V pričakovanju povečanja obiska iz Azije
Struktura obiskovalcev gradu je bila v letošnjih prvih treh mesecih zelo podobna kot leto poprej. Spomladi vendarle pričakujejo tudi rast števila gostov iz Azije, ki se po pandemiji vračajo zelo počasi. Med obiskovalci je sicer znova že veliko Američanov in gostov iz bližnjih evropskih držav. Letošnje napovedi za obisk gradu, od katerega zavod črpa večino svojih prihodkov, so po besedah direktorice zavoda zelo dobre.

Letos mineva 200 let od rojstva švicarskega naravnega zdravilca Arnolda Riklija, začetnika blejskega zdraviliškega turizma. Foto: dLib
Letos mineva 200 let od rojstva švicarskega naravnega zdravilca Arnolda Riklija, začetnika blejskega zdraviliškega turizma. Foto: dLib

Pred 200 leti se je rodil Arnold Rikli
Že v začetku leta so na Blejskem gradu poskrbeli za nekaj novosti, povezanih z letošnjo 200. obletnico rojstva naravnega zdravilca in začetnika blejskega zdraviliškega turizma Arnolda Riklija. Riklijevo sobo so obogatili s stereografijo in fotografiranjem z Riklijem, v prodajo pa so dali Riklijeve rezine in čokoladne medaljone.

Dvigalo: zahtevna in obsežna naložba
Blejski grad je bil sicer v prejšnjem desetletju deležen celovite obnove, že več let pa načrtujejo tudi zahtevno in obsežno naložbo v gradnjo dvigala. "Dvigalo je res velik izziv, in mislim, da ga bomo reševali skupaj z lokacijo muzejev sodobne umetnosti in arheologije," je povedala Lea Ferjan. Ob tem je napovedala, da bodo dosedanje rešitve prevetrili in jih še enkrat pregledali ter da bodo vstopno območje gradu skušali urediti celovito.

Objekt s podpisom Pritzkerjevega nagrajenca
Na območju nekdanje grajske pristave intenzivno teče gradnja muzeja sodobne umetnosti, ki ga od lani gradi podjetje Artarhiv in bo vrata odprl predvidoma v prihodnjem letu. Na ogled bodo dela iz bogate zasebne zbirke Igorja in Mojce Lah, med drugim dela svetovno znanih sodobnih umetnikov, predvsem slovenskega slikarja Zorana Mušiča ter nemškega kiparja in slikarja Anselma Kieferja. Objekt je zasnoval angleški arhitekt David Chipperfield, letošnji prejemnik prestižne Pritzkerjeve nagrade.

"Projekt je izjemno pomemben za Bled, saj bo njegova uresničitev skupaj z drugimi kulturnimi spomeniki pomenila občuten dvig ravni kulturne in turistične ponudbe ne samo v tem delu Slovenije, temveč tudi širše, v tem delu Evrope," so glede muzeja sodobne umetnosti pred časom poudarili na Zavodu za kulturo Bled. Foto: Foto: Lah Contemporary

V muzej arheologije vpletenih več ustanov
Blejski zavod za kulturo načrtuje tudi gradnjo muzeja arheologije, ki ga bo z muzejem sodobne umetnosti povezoval skupen trg. V muzeju bodo našle prostor najpomembnejše izkopanine in odkritja, med njimi tudi 1200 let star deblak, ki so ga lani dvignili iz Blejskega jezera. Muzej arheologije bodo zasnovali v sodelovanju z več ustanovami, saj gre pri muzeju tudi za nacionalni interes. Tako se glede muzeja pravkar začenjajo pogovori z ministrstvom za kulturo, Narodnim muzejem Slovenije, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Gorenjskim muzejem.

Sorodna novica Tri desetletja zapuščena Mrakova domačija na Bledu bo zaživela kot etnološki muzej

Mrakova domačija obujena kot etnološki muzej
Na blejskem občinskem zavodu za kulturo načrtujejo še en večji projekt. Gre za prenovo že tri desetletja zapuščene Mrakove domačije, ki jo nameravajo preobraziti v etnološki muzej. Projekt sicer ni bil uspešen na razpisu ministrstva za kulturo za sofinanciranje, na Bledu pa si bodo za načrtovane projekte še naprej prizadevali za pridobitev nepovratnih evropskih in državnih sredstev. Pri tem imajo prednost manjši projekti, ki so hitreje izvedljivi, in objekti, ki jih ima zavod v upravljanju, pa še niso v funkciji, je še pojasnila Lea Ferjan.

Za leto 2023 v načrtu od 150 do 170 dogodkov
Na Zavodu za kulturo Bled, ki upravlja tudi festivalno dvorano, letos načrtujejo od 150 do 170 dogodkov. S prvimi pomladnimi dogodki na gradu bodo začeli v prihodnjem tednu. V torek, 4. aprila, se bodo tam prihodnji hortikulturni tehniki pomerili v ustvarjanju cvetličnih nasadov z velikonočnim pridihom. Na velikonočno nedeljo, 9. aprila, pa bodo otroci na gradu že tradicionalno iskali velikonočne pirhe.