Ob njem bo še jajce iz Aleksandrove palače in Tristoletno jajce, ki je bilo leta 1913 ustvarjeno ob 300-letnici dinastije Romanov.

Dvorni draguljar naj bi v času delovanja na dvoru izdelal skoraj 70 jajc, od katerih jih je ohranjenih nekaj manj kot 60. Foto: EPA
Dvorni draguljar naj bi v času delovanja na dvoru izdelal skoraj 70 jajc, od katerih jih je ohranjenih nekaj manj kot 60. Foto: EPA

Postavitev v muzeju Victoria & Albert bo, kot navaja Guardian, predstavila uspeh, ki ga je imel dvorni draguljar Peter Carl Faberge v Londonu.

Skupno bo na ogled več kot 200 prepoznavnih okrasnih predmetov, v ospredju pa bodo tri slovita Fabergejeva jajca, ki jih bo za razstavo posodil moskovski muzej Kremelj, poroča Guardian.

Ko je car za veliko noč svoji ženi podaril z dragulji okrašeno jajce
Faberge se je rodil v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije. Šolal se je v zahodni Evropi, potem pa v Sankt Peterburgu. Leta 1870 je od očeta prevzel utečeno draguljarno in atelje za umetno obrt. Kmalu si je pridobil ugled kot izviren oblikovalec.

Za časa delovanja na dvoru naj bi izdelal skoraj 70 jajc, od katerih jih je ohranjenih nekaj manj kot 60. Tradicija carske družine, da so se z njimi obdarovali, sega v leto 1885, ko je car Aleksander III. za veliko noč svoji ženi Mariji Fjodorovni podaril z dragulji okrašeno jajce.

Peter Carl Faberge: mojster nakita in okrasnih predmetov, predvsem pa "oče" slavnih jajc

Bil je mojster za izdelavo okrasnih predmetov in nakita iz zlata, srebra in poldragih kamnov. V Evropi je postal znan, ker je presegel estetski okvir klasičnega nakita in iz dragih kovin začel ustvarjati tudi fantazijske predmete. Kmalu je odprl podružnice v Moskvi, Kijevu in Londonu.
Svetovno slavo je dosegel z imperialnimi velikonočnimi pirhi. Ker jih krasijo dragi kamni in plemenite kovine, njegove pisanice veljajo za ene najlepših in najdražjih umetnin na svetu. Umrl je leta 1920 v Lozani v Švici.

Kuratorja razstave Kieran McCarthy in Hanne Faurby sta dejala, da je Fabergejeva zgodba svetovno znana, nekoliko manj pa je znano, da je svojo edino podružnico v Evropi odprl prav v Londonu. Po njunih besedah je njegova trgovina na ulici New Bond privabila "mednarodne kupce z raznih dvorov, aristokrate, poslovneže in druge pomembne osebnosti", njegovi izdelki pa so bili v Veliki Britaniji tako priljubljeni kot v Rusiji.

Nekaj predmetov bo posodila britanska kraljica
Za razstavo bo muzeju Victoria & Albert nekaj predmetov iz kraljeve Fabergejeve zbirke posodila tudi britanska kraljica. Med njimi so predmeti, ki jih je priznani draguljar izdelal za kralja Edvarda VII. in kraljico Aleksandro.

Razstava bo odprta od 20. novembra do 8. maja 2022.