Postavitev sanktpeterburškega muzeja Ermitaž z angleškim naslovom Faberge - Jeweler of the Imperial Court (Faberge – draguljar cesarskega dvora) predstavlja številne izdelke priznanega draguljarja.

Peter Carl Faberge med delom. Foto: Wikipedia
Peter Carl Faberge med delom. Foto: Wikipedia

Na ogled so številni Fabergejevi izdelki, kot so tiare, broške, zapestnice in različni predmeti, ki so krasili carske sobane, pa tudi diplomatska darila, ki jih je ustvaril. Na ogled je tudi miniaturna kopija regalije, ki jo je ustvaril za svetovno razstavo v Parizu leta 1900, še poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Tradicija, ki se je začela z letom 1885
Med razstavljenimi predmeti ne manjkajo slovita Fabergejeva jajca. Dvorni draguljar naj bi za časa delovanja na dvoru izdelal skoraj 70 jajc, od katerih jih je ohranjenih nekaj manj kot 60. Tradicija carske družine, da so se z njimi obdarovali, sega v leto 1885, ko je car Aleksander III. za veliko noč svoji ženi Mariji Fjodorovni podaril z dragulji bogato okrašeno jajce.

Peter Carl Faberge se je rodil v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije. Šolal se je v zahodni Evropi, potem pa v Sankt Peteburgu. Leta 1870 je od očeta prevzel utečeno draguljarno in atelje za umetno obrt. Kaj kmalu si je pridobil ugled kot izviren oblikovalec.

Izstop iz klasičnih estetskih okvirov
Bil je mojster za izdelavo okrasnih predmetov in nakita iz zlata, srebra in poldragih kamnov. V Evropi je zaslovel s svojim preseganjem estetskih okvirov klasičnega nakita in je iz dragih kovin začel ustvarjati tudi fantazijske predmete. Kmalu je odprl podružnice v Moskvi, Kijevu in Londonu. Svetovno slavo je dosegel z imperialnimi velikonočnimi pirhi. Ker jih krasijo dragi kamni in plemenite kovine, njegove pisanice veljajo za ene najlepših in najdražjih umetnin na svetu. Umrl je leta 1920 v Lozani v Švici.