Upravnemu odboru Prešernovega sklada se zdi neutemeljeno upoštevanje spolne uravnoteženosti pri izboru nagrajencev, ker bi izpolnjevanje tega merila lahko vplivalo na strokovno delo komisij. Foto: BoBo
Upravnemu odboru Prešernovega sklada se zdi neutemeljeno upoštevanje spolne uravnoteženosti pri izboru nagrajencev, ker bi izpolnjevanje tega merila lahko vplivalo na strokovno delo komisij. Foto: BoBo

Bo Marko Rupnik vrnil nagrado, bo ta Svetlani Makarovič vrnjena v celoti? Ministrica za kulturo Asta Vrečko je namreč povedala: "Finančno nagrado smo – kar je tudi v pristojnosti ministrstva za kulturo – vrnili, postopki glede izročitve plakete še potekajo."

V Upravnem odboru Prešernovega sklada razpravljajo o tako imenovanem "pravnem statusu zavrnitve". Nekdanji predsednik odbora Vinko Möderndorfer, pod katerim se je zakon noveliral z novimi komisijami, predvsem pa z jasnim določilom, da te odločajo o nagrajencih, in ne upravni odbor, meni, da ni treba, da to piše v zakonu. Meni, da bi to lahko storil tudi sam upravni odbor, kar je po lastnih besedah tudi zasebno predlagal nekaterim članom.

"Svetlana je presodila, da jo zdaj lahko sprejme. Sam mislim, da je to legitimno, absolutno legitimno. Lahko pa bi upravni odbor to elegantneje rešil," je povedal.

Oba sta bila leta 2000 nagrajenca za življenjsko delo. A ministrica Asta Vrečko ob tem izpostavlja, da je pri Rupniku "šlo za eno delo, ki ni dostopno širši javnosti".

Bodo znova novelirali zakon in vključili odzvem nagrade? "Nismo razmišljali, da bi v tem členu spreminjali zakonodajo, kajti odvzemi vedno lahko sprožijo protiučinke," je izjavila ministrica. Möderndorfer meni podobno. "Kaj če pride čez nekaj časa neka radikalnejša oblast, ki želi tudi za nazaj kaj počistiti?"

Sicer pa Asta Vrečko meni, da bi bilo primerno, da Rupnik nagrado vrne. Möderndorfer pravi, da bi lahko upravni odbor Prešernovega sklada to predlagal oziroma Rupnika pozval k vrnitvi.

V upravnem odboru izražajo načelni dvom o možnosti odzvema. Izguba statusa jezuita pa po njihovem mnenju nima nobene vzročno-posledične zveze s statusom nagrajenca.