Do poldneva bodo skupinsko branje izvajali člani Društva likovnih umetnikov Celje in neformalna skupina Javna branja. Foto: Facebook/Vstop prost
Do poldneva bodo skupinsko branje izvajali člani Društva likovnih umetnikov Celje in neformalna skupina Javna branja. Foto: Facebook/Vstop prost

Društvo likovnih umetnikov Celje letošnji 22. festival urbanih umetniških akcij Vstop prost izvaja v sodelovanju z neformalno umetniško skupino Javna branja in Gimnazijo Celje - center.

Ob desetih dopoldne so izvedli performans Vkleščenost, ob enajstih pa sledijo branja.

Kot so sporočili iz Zavoda Celeia Celje, je svoboda posameznika kot družbenega bitja vsakodnevno razpeta med dojemanjem svoje lastne, intimne svobode in svobode celotne družbe, ki pa je lahko tudi vzrok za občutja, ki jih posameznik dojema kot nesvobodo.

Meja moje svobode je svoboda bližnjega
Sprašujejo se tudi, do kod lahko posameznik seže v svobodi izražanja, gibanja, bivanja, da se še počuti svoboden. Koliko na to vplivajo družbeni okviri in pravila, ki naj to posameznikovo svobodo sploh omogočajo? Koliko osebne svobode se posameznik lahko odreče, da zagotovi svobodno izražanje drugim posameznikom in s tem prispeva k svobodi neke skupnosti? Kje so mesta, kjer se posameznik znotraj družbe lahko udejanji brez morebitne avtocenzure ali dvomov o svoji in o svobodi drugih?

Na ta vprašanja bodo sebi in javnosti člani omenjenega društva poizkušali odgovarjati s performativno intervencijo v javnem okolju, javnimi branji v središču Celja. Bralci bodo za določen čas v prostor vnesli dejavnost, ki tam ni pogosta in domača, za javnost bo morda celo tuja in moteča, vsekakor pa bo na neki način interpretirala tudi osebne odločitve posameznikov glede izbranih leposlovnih, teoretskih ali poetičnih besedil, ki vsakemu bralcu pomenijo njegov intimni svet svobode in sočasno preverjali odzive javnosti, mimoidočih.

V času, ko je prenašanje svojih in tujih misli navzven lahko označeno kot moteče, celo ogrožajoče in je pojem svobode govora velikokrat postavljen pred preizkušnjo, želimo skozi osebne geste na skupnostni način v javnem prostoru simbolično pretresti različne pomene pojma svoboda.

organizatorji festivala Vstop prost

Zanimalo jih bo, koliko ljudi se jim bo želelo pri branju spontano pridružiti, kako bo njihova akcija odmevala med njimi, koliko jih bo prekinilo svoje trenutne opravke, da bi kot poslušalci sprejeli, da svoje intimne prostore branja delijo z njimi, koga bomo morda motili.

"V času, ko je prenašanje svojih in tujih misli navzven lahko označeno kot moteče, celo ogrožajoče in je pojem svobode govora velikokrat postavljen pred preizkušnjo, želimo na ta način skozi osebne geste na skupnostni način v javnem prostoru simbolično pretresti različne pomene pojma svoboda," so še zapisali v Zavodu Celeia Celje.