Foto: Kulturno umetniško društvo Beltinci - Facebook
Foto: Kulturno umetniško društvo Beltinci - Facebook

V Beltincih se danes začenjajo dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine kot niz vseslovenskih dogodkov. Do 10. oktobra se bo po vsej Sloveniji in v zamejstvu zvrstilo več kot 400 raznovrstnih dogodkov, sodelovalo bo več kot 500 organizacij.

Program dogodkov in dejavnosti sooblikujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole ter gimnazije, območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) ter posamezniki, ki delujejo v mladinskih klubih, turističnih organizacijah, zvezah kulturnih organizacij in društvih. Z dogodki ob dnevih evropske kulturne dediščine omogočajo najširšemu krogu obiskovalcev spoznavanje dediščine, brezplačen obisk muzejev, galerij in morda manj znanih ali za javnost zaprtih kulturnih spomenikov.

Sorodna novica Dnevi evropske kulturne dediščine tokrat posvečeni gastronomiji

Direktor ZVKDS-ja Jernej Hudolin: Izpostaviti želimo dragocenosti, ki jih je treba negovati
Slovenski dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine sta po besedah Hudolina projekta, ki združujeta vrsto dogodkov, skupnih akcij in dobrih praks. "Vse dogajanje nas opominja na pomen skupnostnega varovanja dediščine in skupne skrbi zanjo, hkrati pa nam vliva upanje in nas združuje na podlagi dediščinskih vrednot," je dodal Hudolin.

Dneve evropske kulturne dediščine v Sloveniji letno obišče približno 50.000 obiskovalcev
Že lani so organizatorji z zgodbami naše skupne preteklosti odgovarjali na vprašanja, kako so naši predniki živeli ter katere tradicionalne načine gradnje, materiale in orodja so uporabljali. Letos pa so se posvetili spoznavanju znanj, spretnosti in veščin, ki so jih pri tem uporabljali. Organizatorji želijo s tem poudariti, pravijo, da redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici izginjajo in smo zato, dodajajo, vsi pred velikim izzivom, kako zagotoviti in omogočiti prenos znanja in veščin na mlajše generacije.

Sorodna novica "Ta festival dokazuje, da folklora in običaji ne bodo izginili v pozabo"

V Pomurju bo letos 70 dogodkov, danes zgoščenih v Beltincih
33. dnevi evropske kulturne dediščine in 11. teden kulturne dediščine letos potekajo pod naslovom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. Pripravljajo številne vodene oglede, ulično razstavo, glasbene nastope, delavnice in prikaze ter kulinarična razvajanja.

Na ulični razstavi v beltinskem parku bodo na ogled stare fotografije, ki prikazujejo rokodelska znanja, ki so se prenašala iz roda v rod. Obiskovalci si bodo lahko ogledali utrinke iz delovnega vsakdanjika lončarjev, kovačev, čevljarjev in drugih rokodelcev, ki so bili značilni za Pomurje. Razstava bo na ogled do novembra.

Odprli bodo tudi staro vago, na kateri so v Beltincih tehtali večje količine premoga, živine in kmetijskih pridelkov, namenjenih prodaji. V vagi je danes predstavljena čevljarska delavnica Danijela Rička iz Veržeja, kar je spomin na nekoč močno čevljarsko tradicijo v Beltincih.

Beltinci veljajo za srčico ohranjanja kulturne dediščine
Pripravili so tudi dan odprtih vrat beltinske kovačije Slavičevih ter predstavitev restavratorskih posegov beltinske cerkve in ledenice, v kateri so hranili led še pred časom zamrzovalnikov. Led je v ledenicah obstal vse do poletja, potrebovali pa so ga predvsem gostilničarji in mesarji.
Za glasbo bo poskrbela Marko banda, kulinarično pa bodo obiskovalci doživeli bujto repo, prosene palačinke in solato s proseno kašo.

V beltinskem parku in na grajskem dvorišču bodo ves dan delavnice in različne predstavitve. Predstavili bodo pletenje iz koruznega ličja, pozvačina in izdelavo sodov družine Kuzma iz Gančanov, ki ima stoletno tradicijo. Predstavili se bosta društvi upokojencev ter društvo starodobnikov in ljubiteljev starih koles Dimek. Na delavnicah bo mogoče ustvarjati s kreppapirjem, peči prleško in prekmursko gibanico ter se izobraževati ali ustvarjali na številnih drugih delavnicah.

V Beltincih odprli 33. dneve evropske kulturne dediščine