Obiskovalke na novo odprtega muzeja v Damasku so posnele selfi. Foto: Reuters
Obiskovalke na novo odprtega muzeja v Damasku so posnele selfi. Foto: Reuters

je povedal vodja sirskega direktorata za starine in muzeje Mahmud Hamud.

Del sirskega narodnega muzeja so namreč po šestih letih zaprtih muzejskih vrat v nedeljo na novo odprli. Vrata so bila zapahnjena, odkar je tam začela divjati državljanska vojna, poroča BBC.

Odprti so bili le muzejski vrtovi
Svetovno znani muzej so prvič odprli leta 1920, a ga zaprli leta 2012, da bi zaščitili antične artefakte pred uničenjem. V vojnem času so bili za javnost odprti muzejski vrtovi, stavbo pa so zaprli. Večino zbirke so evakuirali in pospravili na skrivno lokacijo.

Po vsej državi so na takšen način zavarovali približno 300.000 eksponatov. Obenem naj bi v času krvavih konfliktov veliko število antikvitet pretihotapili čez meje in jih tam prodali.

Odločitev za vnovično odprtje so sprejeli, ker sirska vlada zagotavlja, da se v s spopadi razdrto državo vrača mir. Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada so zavarovale prestolnico, a se spopadi še nadaljujejo drugod po državi.

Kulturni minister Mohamed Al Ahmad je povedal, da je odprtje pristno sporočilo o tem, kako bogate kulturne dediščine države ni uničil terorizem. V začetku oktobra so stotine najdb razstavili tudi v operni hiši v Damasku.

Pomanjkanje strokovnjakov
Nekatere od najbolj znanih sirskih kulturnih znamenitosti je poškodovala džihadistična skupina Islamska država (IS), med njimi je starodavno sirsko mesto Palmira z Unescovega seznama naravne in kulturne dediščine.

Kalil Al Hariri, direktor Muzeja v Palmiri, zato poziva k obnovitvi. Misli, da Sirija potrebuje več finančne podpore in strokovnjakov, ki bi lahko obnovili kulturne ostanke. "V Damasku imamo veliko strokovnjakov, a jih ni dovolj, da bi lahko oskrbeli vse, kar je uničlila vojna."


Nekaj fotografij s ponovnega odprtja Narodnega muzeja v Damasku si lahko ogledate v fotogaleriji. Foto: Reuters.