Cerkev Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Foto: Župnija Nova Gorica
Cerkev Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Foto: Župnija Nova Gorica

Kot je pojasnila višja svetovalka za družbene dejavnosti pri novogoriški občini Majda Petejan, je večina cerkva v tej občini razglašenih za spomenike lokalnega pomena in kot take lahko zaprosijo za finančna sredstva tako državo kot občino. Po njenih besedah ima novogoriška občina sredstva predvidena tako za gradbeno-obrtniška dela kot tudi različne konservatorske posege.

Težavno vzdrževanje cerkvene infrastrukture
Dekan cerkve Kristusa Odrešenika v Novi Gorici Alojzij Kržišnik je posebej izpostavil problematiko vzdrževanja cerkvenih stavb, ki so potrebne in pomembne za skupno dobro.

Cerkev v Grgarju. Foto: Župnija Grgar
Cerkev v Grgarju. Foto: Župnija Grgar

Opozoril je tudi na velik pomen, ki ga ima organizacija Karitas za širšo skupnost, tudi za druge občine na Goriškem, so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Nova Gorica.

Po različnih obnovitvenih delih še posebej kličejo cerkve na podeželju, saj tam zberejo premalo denarja v te namene. Tako so duhovniki iz župnij na Goriškem spomnili na nujno obnovo strehe cerkva na Banjšicah in v Grgarju.

Romarski turizem in oživljanje podeželske kulturne dediščine
Predstavniki Katoliške cerkve so županu na tem delovnem srečanju predstavili tudi praznovanje 40-letnice novogoriške župnijske cerkve, ki so jo organizirali konec lanskega novembra, in tiskovine, ki so nastale v njeno počastitev.

Pogovarjali so se še o ambicijah mestne občine na področju turizma, kamor uvrščajo tudi romarski turizem v Vipavski dolini in oživljanje kulturne dediščine na podeželju, med katero spadajo tudi cerkve.

Cerkev sv. Štefana v Vipavi. Foto: vipavskadolina.si
Cerkev sv. Štefana v Vipavi. Foto: vipavskadolina.si