Novico so sporočili z izraelskega državnega urada za starine.

"Tudi na svetovni ravni gre za izjemno redko najdbo," je dejala ena največjih strokovnjakinj na področju perutnine v starem svetu iz tamkajšnjega urada za starine Lee Perry Gal.

Občasno odkrijejo starodavna nojeva jajca
"Delci jajčne lupine so že znani iz prejšnjih obdobij, našli so jih na primer v Davidovem mestu ter v Cezareji in Apoloniji, vendar zaradi krhkih lupin jajc ni ohranjenih skoraj nobenih celih kokošnjih jajc,"
je še dejala. "Pri arheoloških izkopavanjih občasno najdemo starodavna nojeva jajca, katerih debelejše lupine jih ohranijo nedotaknjene." Kokošje jajce pa se je ohranilo zaradi mehkih človeških iztrebkov v greznici. Izviralo naj bi iz islamskega obdobja.

Vodja izkopavanja Alla Nagorsky je to opisala kot "neverjetno" najdbo in dodala, da tudi v današnjem času jajca v trgovinskem pakiranju niso ravno obstojna.

Perutninarstvo se je po navedbah urada v Izraelu začelo pred približno 2300 leti. V 7. stoletju našega štetja je zaradi prepovedi uživanja svinjine v islamskem obdobju prišlo do bistvenega upada najdb prašičjih kosti v arheoloških najdiščih.

Rumenjak shranili za nadaljnjo analizo DNK-ja
Gal je dodala, da ima jajce žal majhno razpoko, kar pomeni, da je večina tekočine iztekla iz njegove notranjosti. Vsebovalo je le še nekaj rumenjaka, ki so ga shranili za nadaljnjo analizo DNK-ja.

Kokoši tiste dobe in njihova jajca so bila manjša od tistih, ki jih poznamo danes, poroča portal Metro.