Razlog, da je razstava v galeriji Banke Slovenije, in ne v preddverju stavbe centralne banke, je po guvernerjevih besedah v tem, da gre za oblikovalski presežek, ki so ga avtorji vnesli v ta projekt. Foto: BoBo
Razlog, da je razstava v galeriji Banke Slovenije, in ne v preddverju stavbe centralne banke, je po guvernerjevih besedah v tem, da gre za oblikovalski presežek, ki so ga avtorji vnesli v ta projekt. Foto: BoBo

"Narodne identitete v tistem času niso oblikovali samo jezik, kultura, umetnost in znanost, ampak je k temu pomembno prispeval tudi tolar," je ob odprtju razstave v Mali galeriji Banke Slovenije dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Tolar takrat "ni postal samo vrednostni simbol naše države, ampak ima pomembno tudi drugo, duhovno komponento, kajti snovalci so povezali vrednost našega denarja z velikimi imeni naše zgodovine, z ljudmi, s katerimi smo se poskušali poistovetiti in se zgledovati po njih, ko smo razmišljali, kaj bo pomenila naša nova država", je dodal Vasle.

Kaj je tolar?

Tolar je bil denarna enota Republike Slovenije od 8. oktobra 1991 do 31. decembra 2006. Banka Slovenije je 8. oktobra 1991 izdala in izročila v obtok vrednostne bone kot začasni denar, septembra 1992 je dala v obtok prve tolarske bankovce, januarja 1993 pa kovance, je zapisano na spletni strani Banke Slovenije.

Razkrito, kako se je sestavila podoba tolarja

Vladimir Vidmar, ki je skupaj s Špelo Goltes pripravil razstavo, je povedal, da je razstava rezultat razmišljanja, kaj bi bil "presek izrednosti, fenomen, ki bi bil enako zanimiv za političnoekonomsko in umetnostno zgodovino".

Razstava je po njegovih besedah zasnovana kot večplastno razmišljanje o tem, kako se je sestavila podoba tolarja.

Sorodna novica Denarna osamosvojitev Slovenije: napeta nočna seja prinese tolar

Obiskovalci lahko to zgodbo spremljajo tudi prek časovnice, ki obuja zgodovinsko-politični kontekst tistega časa, razstavljenega izvornega likovnega gradiva, med drugim portretov osebnosti, ki so bile upodobljene na bankovcih, in video posnetkov intervjujev z osebami, ki so sodelovale pri vzpostavljanju tolarja.

Mednarodna prepoznavnost tolarja kot oblikovalskega izdelka

Vidmar je poudaril, da je bila izrednost vizualne podobe tolarja prepoznana skoraj takoj, da je prvi slovenski denar kot oblikovalski izdelek zelo kmalu mednarodno zaslovel.

Tolarske bankovce in kovance sta oblikovala Miljenko Licul in Zvone Kosovelj, portrete za bankovce je izdelal slikar Rudi Španzel, kovance pa je modeliral kipar Janez Boljka.

Ustvarjalce je takrat gnal entuziazem

"Poraja se vprašanje, kako je v takratnih časih – ko se je mudilo in ni bilo na voljo tehnologije, kot je danes – oblikovalcem in vsem udeleženim v tem procesu uspelo narediti tako izjemen izdelek," je dejal Vidmar in dodal, da so vsi pričevalci takratnega ustvarjanja v intervjujih poudarjali entuziazem.