V muzeju so na ogled ključni mejniki naše države, med drugim tudi uvedba naše prve nacionalne valute tolarja. Foto: BoBo
V muzeju so na ogled ključni mejniki naše države, med drugim tudi uvedba naše prve nacionalne valute tolarja. Foto: BoBo

Mogoče bo potežkati zlato palico in se usesti na stol, izdelan iz starega denarja, ki je bil pred reciklažo vreden dva milijona evrov.

Muzej, v katerem so predstavljene naloge centralne banke in njen vpliv na življenje ljudi, sta slovesno odprla predsednik države Borut Pahor in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

"Postaviti na noge ob državi še nekaj, kar bo skrbelo za denar, nekaj, na kar smo Slovenci – in to rečem v najbolj žlahtnem pomenu besede – zelo občutljivi, to je bila neka prelomna odločitev," je dejal Pahor.

Interaktivno so prikazane zdajšnje naloge Banke Slovenije v okviru evrskega območja – gre za ukvarjanje z denarno politiko, zagotavljanje finančne stabilnosti, nadzor poslovanja bank in reševanje tistih, ki zaidejo v težave.

"Ne smemo pozabiti, da so slovenski državljani tisti, ki v celotnem evrskem območju izkazujejo eno izmed višjih stopenj zaupanja v naš skupni denar, in verjamem, da k temu pomembno prispeva tudi Banka Slovenije," je poudaril njen guverner Vasle.

Muzej bo odprt v skladu s trenutnimi epidemiološkimi ukrepi. Vstopnine ni, vstop pa je mogoč le za vnaprej napovedane skupine.

Slovesno odprtje muzeja Banke Slovenije