Stroški vzdrževanja posestva znašajo na letni ravni okoli 230 tisoč evrov. Foto: Wikipedia Commons
Stroški vzdrževanja posestva znašajo na letni ravni okoli 230 tisoč evrov. Foto: Wikipedia Commons

Poslopje ob jezeru Bogensee, približno 24 kilometrov severno od Berlina, je svojemu ministru za propagando leta 1936 podaril Adolf Hitler. Göbbels je tam postavil kompleks s 70 sobami, zasebno kinodvorano in bunkerjem, v bližini pa tudi SS-ovsko vojašnico.

Denar je pritaknila tudi nemška filmska družba
Pravzaprav je gradnjo sofinancirala nemška filmska družba UFA, osrednje orodje za razširjanje nacistične propagande v času tretjega rajha. Göbbels pa je glede na ugotovitve zgodovinarjev lokacijo uporabil za svoje zunajzakonske zveze z več nemškimi filmskimi igralkami, piše The Art Newspaper.

Joseph Göbbels je posestvo uporabljal za zapeljevanje nemških filmskih igralk, trdijo zgodovinarji. Foto: EPA
Joseph Göbbels je posestvo uporabljal za zapeljevanje nemških filmskih igralk, trdijo zgodovinarji. Foto: EPA

Poslopje, ki je zdaj v lasti mesta Berlin, že več desetletij ni v uporabi, stroški vzdrževanja pa so kljub temu precej visoki – lokalni mediji so leta 2017 pisali o letni vsoti 230 tisoč evrov. Berlinska mestna oblast si zato že več kot dve desetletji prizadeva za prodajo poslopja.

Skupnostni bivalni prostori za 250 ljudi
Nedavna kampanja neprofitne skupnosti umetnikov LKC Bogensee (Life & Creativity Bogensee Campus) je prinesla predlog korenitega preoblikovanja teh stavb, v katerih so nastali tudi nekaterih zapisi najnevarnejšega sovražnega govora 20. stoletja. Glede na predlagani načrt modela do okolja prijazne vasi z eksperimentalnimi studii, delavnicami za obrtnike in kiparje ter bivalni kompleks za komuno približno 250 ljudi, prednostno namenjen priseljencem in invalidom.

Načrt vsebuje tudi muzej, posvečen zgodovini "dveh totalitarnih režimov" na tem mestu, pri čemer se nanaša na stavbe iz obdobja stalinizma, ki so bile zgrajene v 50. letih preteklega stoletja in so do vnovične združitve Nemčije služile kot gledališča za izobraževalne ustanove. V skupnosti umetnikov so na svoji spletni strani poudarili, da je njihovo poslanstvo deloma usmerjeno v "preprečevanje razvoja zgodovinskega revizionističnega romarskega kraja".

Totalitarizem, ki še zmeraj ni izgubil svojega pomena
Medtem ko se je več berlinskih politikov, vključno s Svenom Heinemannom (SPD), zavzelo za rušenje lokacije, zdaj potekajo pogovori med skupino LKC Bogensee in berlinskimi oblastmi za preučitev pobude umetnikov. Če se bodo njihovi načrti uresničili, bi naj celotni projekt izpeljali v naslednjih desetih letih, financirati pa ga nameravajo s kombinacijo javnih in zasebnih sredstev. "Naš predlog je pomemben, ker totalitarizem danes ni prav nič izgubil svojega pomena, ravno nasprotno," je sklenil vodja projekta Dirk Schneider.