Bodo na blejskem gradu ostali brez dela vstopnin?

Četudi je včasih – zaradi prometa – težko priti do njega in traja dolgo, je Bled brez dvoma najbolj prepoznaven kraj v Sloveniji. Ob naravnih lepotah se ponaša tudi z izjemno kulturno ponudbo. Nemalo te je na Blejskem gradu, drugo najbolj obiskano slovensko znamenitostjo. Vstopnina nanj – v dobrih časih se je letno nabralo več kot štiri milijone evrov – zanima tudi državo, zato ministrstvo za kulturo spreminja pogodbo z Zavodom za kulturo Bled, ki upravlja grad in vstopnino. Zavod sicer denar porablja za obnovo gradu, vse programe in skrbi za lokalne spomenike.

Blejski grad je od leta 1999, ko je bil razglašen za spomenik državnega pomena, v lasti države. V zadnjih 14 letih, odkar ga upravlja Zavod za kulturo, je bil grad v celoti obnovljen, urejen je bil dostop, grajski park, parkirišče, povečala se je vsebina in programi. Vse naložbe iz pobrane vstopnine. "Nazaj v grad gre večina. Saj veste, javni zavod dobička nima," je povedala Lea Ferjan, direktorica Zavoda za kulturo Bled.

Blejski grad je bil leta 1999 razglašen za spomenik državnega pomena in je od takrat v državni lasti. Foto: BoBo
Blejski grad je bil leta 1999 razglašen za spomenik državnega pomena in je od takrat v državni lasti. Foto: BoBo

Mesečno 15 odstotkov vstopnine namenijo Narodnemu muzeju Slovenije, ki ima na gradu razstavo. Petino pa zdaj zahteva tudi ministrstvo za kulturo, kjer so potrdili spremembo pogodbe. Ta naj bi bila poslej pravičnejša, a ker pogajanja še trajajo, podrobnosti ne želijo razkrivati. So pa poudarili, da obstoječe stanje ni ustrezno.

Občina Bled že vse od druge svetovne vojne vlaga v grad. "Zaradi preteklih vlaganj je bila pogodba ugodnejša za Bled. Vemo, da je grad pogorel po vojni in da so ga od leta 1951 do leta 1961 obnavljali večinoma s sredstvi občine, tako da pravim, če občina ne bi bila tako dober gospodar oziroma tako dober skrbnik, bi lahko bil to grad Kamen," je še dodala Lea Ferjan. Pogajanja o aneksu so sicer v teku.

Župan Bleda Anton Mežan je izrazil željo, da "ostane v maksimalni meri, kot je zdaj, kajti vemo, da ni samo grad znotraj obzidja, ampak je grad v širšem pomenu besede." Kot je še poudarila direktorica Zavoda za kulturo Bled, se vselej obnavljajo eksponati, trenutno med drugim oltar svetega Petra in zmeraj se najde še kaj drugega. Prav zato jih upravičeno skrbi, da bo poslej vlaganje v grad in programe počasnejše.