To je nov način razmišljanja o improviziranih, pogosto banalnih srečanjih, ki že dolgo zagotavljajo počitek pred vročino, je dejal župan. Foto: AP
To je nov način razmišljanja o improviziranih, pogosto banalnih srečanjih, ki že dolgo zagotavljajo počitek pred vročino, je dejal župan. Foto: AP

Sánchez, župan mesta s približno 1400 prebivalci blizu Cádiza na jugu Španije, je za Guardian povedal, da je "to nasprotje družbenih medijev, ker gre za pogovore iz oči v oči".

Po njegovih besedah prebivalci dobijo "terapijo", ko pridejo klepetat, namesto da bi se počutili same. "To je nočni poletni ritual v večjem delu Španije: ko se vročina dneva umiri, stole vlečejo na ulico za klepet na prostem," piše Guardian.

Sorodna novica Izbor Plečnikovih del vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine

Sánchez je pred kratkim zaprosil, da se klepeti na prostem uvrstijo na Unescov seznam. Na prestižni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva so sicer pred kratkim dodali kulturo savn na Finskem, pridelavo kvašenega testa na Malti, ples Budima v Zambiji in tekmovanje v košnji trave v Bosni in Hercegovini.

Vsak klepet pred hišo je zaščita tradicije
To je nov način razmišljanja o improviziranih, pogosto banalnih srečanjih, ki že dolgo zagotavljajo počitek pred vročino, je dejal župan. Toda vsakič, ko se razširjene družine in sosedje v pueblo blanco – oziroma belem mestu – podajo na stopnice pred hišami, župan to doživlja kot prizadevanje za zaščito tradicije.

"Ampak to ni več, kar je bilo včasih," je Sánchez še povedal v pogovoru za Guardian. "Zato se želimo vrniti k temu, da bodo vsi zunaj svojih vrat na prostem, namesto da bi ždeli na Facebooku ali gledali televizijo v svojih domovih."

Sorodna novica Od savne do kvašenega testa: Unesco posodablja seznam kulturne dediščine

Sánchez, ki redno preživlja poletne večere na pragu hiše svoje 82-letne matere, je naštel številne prednosti tega, kar je znano kot charlas al fresco, od prihrankov energije, ki so jih ustvarili z izklopom klimatske naprave za nekaj ur, do občutka skupnosti, ko sosedje delijo dnevne trače ali komentirajo najnovejše novice.

Večerni klepeti ponujajo tudi nekakšno psihološko sprostitev, ki zmanjšuje osamljenost v času, ko so se težave glede duševnega zdravja zaostrile, županove besede povzema Guardian. "Prebivalci pridejo na ulico in namesto da bi imeli občutek, da so sami, dobijo terapijo," je dejal 38-letnik.

Pričakuje, da bo to počasen proces, ki lahko traja leta
Prebivalci vasice so se toplo odzvali na njegovo prizadevanje za uvrstitev na seznam svetovne dediščine, je dejal. "Do zdaj nisem prejel nobene kritike, zelo pozitivno je." Čaka na povratne informacije o tem, kakšni so naslednji koraki, vendar pričakuje, da bo to počasen proces, ki lahko traja leta.

Medtem pa je njegovo prizadevanje prineslo še zanj nepričakovano dogajanje, vas je zajelo medijsko poročanje z vseh koncev Španije. "V Madridu spoznavajo Algar. Tudi v Barceloni. In v toliko drugih regijah," je dejal. "Tako zagotavljamo brezplačno promocijo občine."