Skupno poteka deset obsežnih projektov prenove in vsi hitro napredujejo. Foto: AP
Skupno poteka deset obsežnih projektov prenove in vsi hitro napredujejo. Foto: AP

V nasprotju s prvim valom covida-19, ki je ustavila vse dejavnosti v Louvru, je v drugem valu približno 250 muzejskih uslužbencev nadaljevalo z delom, poroča AP.

Čiščenje, preverjanje zalog, restavriranja
Množica kustosov, restavratorjev in delavcev čisti skulpture, preureja artefakte, preverja zaloge, preureja vhode in izvaja restavriranja, tudi v egiptovskem krilu in največji muzejski dvorani, ki je že v celoti obnovljena.

"Zaprtje muzeja izkoriščamo za izvedbo številnih večjih del, pospešitev vzdrževalnih del in začetek popravil, ki jih je težko načrtovati, kadar muzej normalno deluje," pravi Laurent le Guedart, vodja oddelka za arhitekturno dediščino in vrtove v Louvru.

Poprej so takšna dela lahko opravljali le v torek, ko muzej ni odprt. Foto: AP
Poprej so takšna dela lahko opravljali le v torek, ko muzej ni odprt. Foto: AP

Kot opisujejo na AP, te dni restavratorji stojijo na odrih in preverjajo stanje sten v pripravah na načrtovano obnovo – plast za plastjo se vračajo nazaj v 18. stoletje. Tesarji obnavljajo talne deske in polagajo kable za nov varnostni sistem.

Kladiva tolčejo, stroji vrtajo in krtače čistijo
Poprej so takšna dela lahko opravljali le v torek, ko muzej ni odprt. "Zdaj kladiva tolčejo, stroji vrtajo in krtače čistijo vse dni v tednu. Skupno poteka deset obsežnih projektov in hitro napredujejo," poudarjajo pri AP.

Med teh deset projektov spadajo na primer dela v etruščanski in italijanski dvorani ter v pozlačenem Salonu Carre. V teku je tudi velika obnova staroegipčanske grobniške kapele iz leta 2400 pred našim štetjem.

Prazen, a prenovljen Louvre čaka na ponovno odprtje. Foto: AP
Prazen, a prenovljen Louvre čaka na ponovno odprtje. Foto: AP

"Ko se muzej znova odpre, bo za obiskovalce vse popolno – ta Trnuljčica bo imela čas, da si napudra nos," je za AP povedala Elisabeth Antoine-Konig, kustosinja z oddelka za artefakte. "Obiskovalci si bodo lahko ponovno ogledali vse te zdaj dobro osvetljene sobe s zloščenimi tlemi in predelanimi vitrinami."

Med čakanjem na ponovno odprtje pa je zakladnica umetnosti na voljo na virtualnih ogledih po spletu.