Za pomoč pri iskanju manjkajočih predmetov se je Britanski muzej obrnil tudi na javnost. Foto: EPA
Za pomoč pri iskanju manjkajočih predmetov se je Britanski muzej obrnil tudi na javnost. Foto: EPA

Sprva je bil govor, da je bilo ukradenih ali uničenih okoli 1000 predmetov, nato je obveljalo, da naj bi zmanjkalo okoli 1500 predmetov v vrednosti nekaj milijonov funtov. Zaradi odtujitve predmetov iz muzejskih skladišč v obdobju 20 let so lani poleti odpustili kuratorja oddelka za sredozemske kulture Petra Higgsa, ki je bil v muzeju zaposlen več kot tri desetletja. V začetku tega leta je muzej zaradi domnevnih tatvin sprožil sodni postopek proti njemu, vendar Higgs zavrača vsakršno krivdo.

Sorodna novica Kraja v Britanskem muzeju večja, kot so mislili: morda "nikoli ne bomo vedeli, kako velika"

Poziv javnosti za pomoč pri iskanju predmetov
Britanski muzej se je za pomoč pri iskanju predmetov obrnil tudi na javnost. Drugi ukrepi, ki se izvajajo za vrnitev pogrešanih predmetov, vključujejo spremljanje trga umetnin in registracijo predmetov v registru izgubljenih umetnin.

Večina pogrešanih predmetov so starodavni dragulji in kosi nakita iz Grčije in Rima. Nekatere je na eBayu ponujal prodajalec z imenom Sultan1966, vključno s kosom rimskega nakita, ki naj bi bil vreden dobrih 58 tisoč evrov, ki je bil ponujen za začetno ceno pičlih 47 evrov, piše Artnet.

Iz muzeja so sporočili še, da se v okviru programa za povrnitev predmetov trenutno posvečajo novim sledem, ki bi lahko pomagale, da pod svojo streho znova spravijo še okoli 100 predmetov. Kot del 24-stranske sodne vloge proti Higgsu je muzej zahteval tudi, da eBay in PayPal izročita dokumente s podrobnostmi o prodajah 96 predmetov, podobnih tistim v muzejski zbirki, ki jih je med majem 2014 in decembrom 2017 na eBayu opravil Sultan1966, za katerega sumijo, da gre pravzaprav za Higgsa.

"Le malokdo je pričakoval, da bo doživel ta dan, in celo sam sem imel pomisleke," je dejal direktor muzeja George Osborne, naslednik Hartwiga Fischerja, ki je odstopil po razkritju kraj. "Ko smo objavili uničujočo novico, da so bili iz naše zbirke ukradeni predmeti, so ljudje razumljivo domnevali, da je to to – malo verjetno je, da jih bomo še kdaj videli več kot peščico," je dejal Osborne.

Sorodna novica "Britanci ne morejo več govoriti, da je grška kulturna dediščina pri njih bolj na varnem"

A po direktorjevih besedah se muzejska ekipa ni bila pripravljena vdati. "S pametnim detektivskim delom in mrežo dobronamernih ljudi smo dosegli izjemen izid: več kot 600 predmetov je znova pri nas, nadaljnjih 100 pa je bilo identificiranih – skupaj skoraj polovica ukradenih predmetov, ki bi jih lahko našli," je še povedal Osborne.

Britanski muzej brez posluha za opozorila žvižgača
Kar 351 draguljev, ki so bili najdeni pred časom, je pridobil britansko-danski umetnostni zgodovinar in trgovec s starinami Ittai Gradel, pravzaprav žvižgač, ki je že leta 2021 poskušal razkriti domnevne kraje. Višje vodstvo muzeja je njegove trditve takrat zavrnilo. Muzej Thorvaldsens v Københavnu je omogočil vrnitev 290 draguljev, ki jih je Gradel shranil tam. Deset od teh predhodno najdenih draguljev je bilo februarja letos na ogled na brezplačni razstavi v tem københavnskem muzeju.

Velja omeniti tudi, da je bil Britanski muzej po lanskem razkritju razsežnosti kraje z več koncev sveta pozvan, naj vrne predmete, ki so bili odtujeni iz držav izvora in so zdaj v njegovih zbirkah. Mnoga leta pa se že vleče spor med Veliko Britanijo in Grčijo glede partenonskih kipov, ki so v muzeju od 19. stoletja, britanske oblasti pa že najmanj od leta 1941 njihovo vrnitev Grčiji zavračajo.