Britanski muzej v Londonu je bil ustanovljen leta 1753, pod svojo streho pa hrani okoli osem milijonov predmetov. Foto: EPA
Britanski muzej v Londonu je bil ustanovljen leta 1753, pod svojo streho pa hrani okoli osem milijonov predmetov. Foto: EPA

Mark Jones je bil na mesto začasnega direktorja Britanskega muzeja v Londonu imenovan po obvezni odobritvi premierja Rishija Sunaka. Jonesovo imenovanje pa je v izjavi potrdil predsednik kuratorjev Britanskega muzeja George Osborne.

Mark Jones (1951) je bil celo desetletje na čelu londonskega Muzeja Viktorije in Alberta. Foto: Wikipedia
Mark Jones (1951) je bil celo desetletje na čelu londonskega Muzeja Viktorije in Alberta. Foto: Wikipedia

Skrb za muzejsko zbirko na prvem mestu
"Mark je eden najbolj izkušenih in spoštovanih vodij muzejev na svetu ter bo nudil vodstvo in nadzor, ki ju muzej trenutno potrebuje. (...) Oba sva jasna glede tega, da so njegove prednostne naloge pospešitev katalogizacije zbirke, izboljšanje varnost in okrepitev ponosa glede kuratorskega poslanstva muzeja. Vse to poleg velikih prenovitvenih del, ki se jih lotevamo, in partnerstev, ki jih sklepamo, da bi zagotovili močnejšo prihodnost muzeja, ki ga vsi ljubimo in občudujemo," je sporočil Osborne.

Neimenovani vir iz britanskega muzejskega sektorja je za The Art Newspaper poudaril, da bi morala biti glavna prioriteta novega začasnega direktorja povrnitev zaupanja, pri čemer je skrb za muzejsko zbirko na prvem mestu. "Restitucija in večja prenova lahko sledita šele, ko bo muzej znova pridobil zaupanje javnosti in deležnikov," je še dodal.

Nekdanji direktor znamenitega Muzeja Viktorije in Alberta
72-letni Mark Jones je študiral na Courtauldovem inštitutu za umetnost v Londonu. Med letoma 1974 in 1990 je bil pomočnik skrbnika numizmatične zbirke v Britanskem muzeju, naslednji dve leti pa je bil sam skrbnik te zbirke. Med letoma 1992 in 2001 je bil direktor Nacionalnih muzejev Škotske, po tem pa je do leta 2011 vodil Muzej Viktorije in Alberta v Londonu, kjer je nadzoroval 120 milijonov funtov (140 milijonov evrov) vreden program prenove.

V preteklem tednu je bil za vršilca dolžnosti namestnika direktorja Britanskega muzeja imenovan Carl Heron. Jones in Heron se bosta morala soočiti s takojšnjimi izzivi, ki so posledica najresnejše krize, s katero se muzej sooča v zadnjih desetletjih. Po razkritju, da naj bi dolgoletni muzejski kustos Oddelka za sredozemske kulture Peter Higgs iz muzeja ukradel okoli 2000 predmetov. 56-letni kustos, ki so ga julija odpustili, se zdaj sooča s policijsko preiskavo, pri čemer pa Higgsovi družinski člani zanikajo obtožbe proti njemu.

Sorodna novica Kitajski državni medij pozval Britanski muzej k vrnitvi vseh kitajskih kulturnih relikvij

Vse več pozivov k vrnitvi predmetov
Po razkritju razsežnosti kraje je bil muzej z več koncev sveta pozvan, naj vrne predmete, ki so bili odtujeni iz držav izvora. Grčija je tako le še okrepila dolgoletna prizadevanja, da bi ji muzej vrnil znamenite partenonske kipe, oglasila pa se je tudi Nigerija, ki poziva muzej k vrnitvi beninskih bronov.

V teh dneh pa je kitajski državni medij Global Times objavil uvodnik, naslovljen Britanski muzej mora brezplačno vrniti kitajske kulturne relikvije. "Podpiramo tudi zahtevke za vrnitev kulturnih relikvij, ki so jih vložile druge države, ki jih je izropala Britanija, kot so Indija, Nigerija in Južna Afrika," je mogoče prebrati v uvodniku, na katerega se kitajska oblast za zdaj sicer še ni odzvala.