Arhitekturna mojstrovina, ki jo je zasnoval Antoni Gaudi, je ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Španiji, gradijo pa jo že skoraj 140 let. Foto: Reuters
Arhitekturna mojstrovina, ki jo je zasnoval Antoni Gaudi, je ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Španiji, gradijo pa jo že skoraj 140 let. Foto: Reuters

Gradbena dela na znameniti baziliki svete Družine v Barceloni ne bodo dokončana do napovedanega roka zaradi epidemije koronavirusa, ki je omejila tako gradnjo kot financiranje, so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili predstavniki cerkve.

Sorodna novica Nekdanja črna gradnja Sagrada familia končno tudi z dejanskim gradbenim dovoljenjem

Začetek gradnje konec 19. stoletja
Baziliko so začeli graditi davnega leta 1882, in četudi je morda težko predstavljivo, je ta obsežni projekt šele lani dobil gradbeno dovoljenje.

Ornamentirana katedrala naj bi imela ob dokončanju 18 stolpov, najvišji zvonik pa bo segal 172 metrov visoko. Zgradbo je zasnoval modernistični katalonski arhitekt Antoni Gaudi (1852–1926), eden največjih arhitektov svojega časa. Pravzaprav so jo nameravali dokončati ob stoletnici njegove smrti.

Nadaljevanje del v prihodnjih tednih
Gradbena dela so bili primorani ustaviti marca, ko je španska vlada odredila izolacijo za vso državo za upočasnitev širjenja virusa. Po Campsovih besedah se bodo nadaljevala šele v prihodnjih tednih, vendar bodo potekala počasneje zaradi pomanjkanja sredstev bazilike. Stroški gradnje se financirajo z donacijami vernikov in z deležem od prodaje vstopnic turistom, oboje pa je seveda strmo upadlo med koronavirusno krizo.

Za zdaj imajo denar le za dokončanje gradnje ogromnega stolpa, posvečenega Mariji, ki bo drugi najvišji od 18 stolpov, ki bodo krasili dokončani spomenik. Novega datuma za zdaj ne morejo predlagati, je še dejal vodja gradbenega odbora Esteve Camps.