Za muzej je to pomembna pridobitev v letu, ko praznujemo 30. obletnico osamosvojitve Slovenije.

Helikopter Mi-8
Helikopter Mi-8 "Vrček" v rokah slovenske teritorialne obrambe. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka/Marjan Garbajs

Posadka Jugoslovanskega vojnega letalstva je zapustila helikopter, pripadniki slovenske Teritorialne obrambe in člani Aerokluba Murska Sobota pa so ga po cesti prepeljali na letališče v Murski Soboti, kjer so ga skrili v bližnji gozdiček, so zgodovinske dogodke popisali v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Helikopter so onesposobili tako, da so mu sneli propeler in še nekaj drugih vitalnih delov ter ga barvito porisali z oznakami TO. Na helikopterju so zapisali tudi novo ime – Vrček, kot so ga poimenovali. Jugoslovanska vojska kljub intenzivnemu iskanju helikopterja ni odkrila, zato je ob letališču ostal vse do konca sovražnosti, potem pa ga je slovenska stran v skladu z določili Brionskega sporazuma vrnila.

Artefakt, ki so ga 30 let hranili v Murski Soboti
Aeroklubu Murska Sobota je uspelo enega od krakov propelerja ohraniti kot dragocen spomin na dogajanje med osamosvojitveno vojno. Ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije pa so se ga odločili predati Parku vojaške zgodovine v trajno hranjenje; družba Slovenski državni gozdovi je poskrbela za prevoz deset metrov dolgega kraka od Prekmurja do Pivke.

Prihod tovora s krakom elise v Park vojaške zgodovine. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Prihod tovora s krakom elise v Park vojaške zgodovine. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Sorodna novica Kakšno letalo je strmoglavilo na ižanko in kako je bil videti spopad iz druge svetovne vojne

Za hip ste lahko vojaški pilot
V Parku vojaške zgodovine pa je na voljo še ena novost - obiskovalci bodo na simulatorju letenja lahko "poleteli" tudi z enim najbolj znanih vojaških letal. Letalo Supermarine Spitfire se je v zgodovino zapisalo kot eno najbolj znanih, najlepših in najbolj slavnih letal vseh časov, v bitkah na nebu pa so ga odlikovale tudi izjemna aerodinamika in odlične manevrske lastnosti.

Omenjena letala so med drugo svetovno vojno delovala tudi na slovenskem nebu. Eno izmed njih, Spitfire MJ116, ki ga je pilotiral vodnik Peter J. Clark, je septembra 1944 strmoglavilo ob Ižanski cesti v Ljubljani. Nepoškodovanemu pilotu je uspelo še pravočasno odskočiti in varno pristati na obrobju Ljubljane, medtem ko je letalo kmalu po usodnem zadetku strmoglavilo in se z leti pogreznilo v barjanska tla.

Arheološki raziskovalni konzorcij za Ljubljano je leta 2019, ob 75-letnici sestrelitve Spitfireja, po naročilu Muzeja in galerij mesta Ljubljane, na podlagi predhodne arheološke raziskave, uspešno izpeljal prvi del dviga ostankov letala. V drugem delu raziskave pa je arheološki ekipi uspelo izvleči srce letala, slavni rolls-royceov motor Merlin 63. Izkopani ostanki so bili nato prepeljani in razstavljeni v Parku vojaške zgodovine.

Detajl kraka propelerja helikopterja Mi-8. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Detajl kraka propelerja helikopterja Mi-8. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka