Prizor iz dokumentarnega filma, ki ga je o Muzeju norosti posnel Amir Muratović. Foto: SOJ RTV SLO
Prizor iz dokumentarnega filma, ki ga je o Muzeju norosti posnel Amir Muratović. Foto: SOJ RTV SLO

Novoimenovani svet Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec, ki je upravitelj gradu Cmurek, je Muzeju norosti v marcu podaljšal rok za izselitev iz grajskih prostorov do konca junija. Vendar je predsednik sveta zavoda Kristjan Ploj za STA povedal, da se za zdaj nič ne spreminja, saj dogovarjanje z ministrstvoma za kulturo in za delo, družino in socialne zadeve še niso prineslo končne rešitve.

Grad Cmurek je v lasti države in upravljanju SVZ-ja Hrastovec, čeprav ta od leta 2004 tam ne opravlja več svoje dejavnosti. Od leta 2014 v grajskih prostorih deluje Muzej norosti, ki se ukvarja z raziskovanjem in predstavljanjem zgodovine gradu, v katerem je več desetletij deloval zavod za duševno bolne.

SVZ Hrastovec vse od druge polovice aprila brez vodstva
"Po vseh peripetijah, ki smo jih bili deležni v Muzeju norosti od konca januarja naprej, ko smo prejeli sklep o preklicu soglasja o uporabi gradu Cmurek, se je 13. maja na gradu na sestanku končno oglasil državni sekretar Cveto Uršič. Sestanek smo sklenili s sklepom, da Muzej norosti dobi pogodbo, ki mu bo omogočila stabilno delovanje na kratek in dolgi rok. Na žalost pa zadeve spet stojijo, saj so v SVZ-ju Hrastovec brez vodstva že od 23. aprila, ko so začeli postopek razreševanja direktorice Andreje Raduha. Nerazumno dolgo postopek od nas znova zahteva potrpljenje," je povedala direktorica Muzeja norosti Sonja Bezjak.

Sorodna novica Muzej norosti ohranja glas zaprtih v zavodih in bije bitko za grad Cmurek

Direktorica je tudi izrazila upanje, da bo v SVZ-ju Hrastovec čim prej uradno imenovano vodstvo, saj bo tako izpolnjen pogoj, da lahko z lastnikom gradu (ministrstvom za delo) in upraviteljem (SVZ Hrastovec) sedejo za skupno mizo in dorečejo pogoje. "Zelo si želimo, da bi se to zgodilo čim prej. Ne le zaradi Muzeja norosti, temveč tudi zaradi ljudi, ki živijo in delajo v tem največjem zavodu v Sloveniji," je še dodala direktorica muzeja.

Odhod direktorice SVZ-ja Hrastovec prinesel izboljšavo dialoga
Po njenih besedah se je z odhodom direktorice Andreje Raduha izboljšal dialog z zaposlenimi v SVZ-ju Hrastovec. "Končno smo lahko navezali stik z ljudmi, ki živijo v Hrastovcu, in nekaj nas jih je tudi že obiskalo. Konference na gradu Cmurek, ki je potekala od 10. do 12. junija, se je udeležila strokovna vodja SVZ-ja Hrastovec, pa tudi več zaposlenih, ki so z drugimi udeleženci konference delili izkušnje in razmišljali o nujnosti odpiranja v skupnost," je navedla Sonja Bezjak.

Zaživel je Regijski center za deinstitucionalizacijo
Letos so v Muzeju norosti vzpostavili Regijski center za deinstitucionalizacijo, ki je v prvem letu financiran s sredstvi evropske platforme Civic Europe. V preteklem mesecu so v okviru tega na gradu Cmurek gostili mednarodno konferenco na temo deinstitucionalizacije.

Muzej norosti, dokumentarni film