Zbirko je dala naprodaj pesničina hči Frieda Hughes, slikarka in pesnica.

Foto: CSU Archives/Everett Collection
Foto: CSU Archives/Everett Collection

Pesnica je zaslovela z avtobiografskim romanom Stekleni zvon in pesniško zbirko Ariel. Po njenem samomoru pri 31. letih leta 1963 se je v strokovni javnosti vzbudilo veliko zanimanje za njeno zasebno življenje, duševne stiske, ter njen zakon in razhod z znanim angleškim pesnikom. To zanimanje je še vedno navzoče, kar je pokazala tudi nedavna dražba.

Sorodna novica Sylvia Plath: Ljubezenska pesem norega dekleta
Sorodna novica "Slepeča agonija" izgube Sylvie Plath

Ponudili so šestnajst strastnih pisem, ki jih je pisala Hughesu, in zanje iztržili približno 310.000 funtov. Poročna prstana so prodali za slabih 28.000 funtov. Skico Hughesa, ki jo je narisala Sylvia Plath, pa za dobrih 31.000 funtov.

"Pred dražbo sem se pogovarjal z ljudmi z vsega sveta, ki brezmejno cenijo Sylvio Plath. Rezultat dražbe jasno kaže na njihovo ljubezen do dela Sylvie Plath in zanimanje za njeno življenje. Vsak predmet je našel nov dom, kjer ga bodo zagotovo cenili, kot je upala Frieda Hughes," je povedal Gabriel Heaton iz dražbene hiše Sotheby's.

Poročila sta se 16. junija leta 1956
Pesnica se je rodila v Bostonu in študirala na Smith's College. Leta 1955 se je kot Fulbrightova štipendistka odpravila na univerzo v Cambridgeu, kjer je spoznala bodočega moža. Poročila sta se 16. junija leta 1956. Njuno razmerje je bilo eno najbolj odmevnih in turbulentnih v literarnih krogih 20. stoletja.

Življenje si je pesnica vzela v svojem londonskem stanovanju (tam je nekoč menda živel pesnik W. B. Yeats), medtem ko sta njena otroka, takrat enoletni Nicholas in dveletna Freida, spala. Otrokoma je pripravila hrano – kruh in mleko – in njuno sobo dobro zavarovala pred vhodom plina, nato pa vtaknila glavo v plinsko pečico. Hughes je bil eden najbolj cenjenih britanskih pesnikov, ki so mu leta 1984 podelili tudi naziv poet laureate – "uradni kraljevi pesnik" –, a samomor Plathove je nanj vrgel senco, ki je visela nad njim vse do leta 1998, ko je umrl zaradi srčnega napada, star 68 let. V svoji zadnji zbirki poezije Pisma za rojstni dan (1998) je osvetlil njuno zapleteno razmerje.

Sorodna novica Ted Hughes, pesnik s pogledom demona

Fašizem, otroške travme, strah pred boleznijo
Pisala je ekspresivno samoreflektivno poezijo, polno simbolike, v kateri so odsevali groza fašizma, otroške travme, strah pred boleznijo, soočenje s smrtjo in naravo. V slovenščino je njen roman Stekleni zvon prevedel Andrej Blatnik. Roman je sicer izšel leta 1963, le mesec pred njeno smrtjo, in sicer pod psevdonimom Victoria Lucas. Njene pesmi je leta 1993 v slovenščino prevedel Miha Avanzo. Leta 2016 je v prevodu Ane Pepelnik izšla tudi njena posthumna pesniška zbirka Ariel, ki vključuje nekatere njene najbolj poznane pesmi. Njene pesmi je prepesnila tudi Andreja Udovč, in sicer za zbirko Ljubezenska pesem norega dekleta, ki je izšla pri Založbi Sanje.