Tako bo ministrstvo lahko v enotnem projektu uredilo celotno območje Prešernove domačije, kjer je kazalo, da bo država ločeno urejala gospodarski, občina pa stanovanjski objekt.

"O Vrba! Srečna, draga vas domača ..." (France Prešeren) Foto: BoBo

Žirovniški župan Leopold Pogačar razloži, da so na zadnjem sestanku pri ministru za kulturo Vasku Simonitiju želeli opozoriti na nekaj zadev, ki bi jih morali občina in država v Vrbi skupaj urejati. Ob tem so predlagali tudi podpis sporazuma o sofinanciranju projekta. Vendar se je izkazalo, da občinski del ne bi bil upravičen do sofinanciranja.

"Nato je minister ponudil, da bi država od občine odkupila stanovanjski objekt Vrba 1 in sama nadaljevala s celovitim projektom," je dejal župan. S tem predlogom se je strinjal tudi žirovniški občinski svet. Kot je ocenil Pogačar, je bila to poteza, ki bi jo morali storiti že na začetku, torej, da bi leta 2019 država sama kupila oba objekta.

Občina je tedaj sodelovala pri nakupu zgolj zato, da bi ga izpeljali, je navedel Pogačar in spomnil, da so si že več let prizadevali za odkup omenjenih objektov in s tem ureditev širšega območja Prešernove rojstne hiše. Leta 2019 je tako država, ki je tudi lastnica Prešernove rojstne hiše, postala lastnica sosednjega gospodarskega poslopja, občina pa hiše, v katero so se ob preureditvi Prešernove rojstne hiše v spominski muzej preselili njeni takratni prebivalci.

Sorodna novica Ob Prešernovi rojstni hiši še vedno brez sprememb na področju infrastrukture

Dvorišče bo postalo odprt prostor druženja in zunanjih dogodkov
Ministrstvo za kulturo v gospodarskem poslopju načrtuje ureditev prostora za stalno razstavo, konferenčno dvorano in pisarno, dvorišče pa bo postalo odprt prostor druženja in zunanjih dogodkov. Na mestu objekta na naslovu Vrba 1 je občina načrtovala nadomestno gradnjo, v kateri bi bil prostor za gostinsko ponudbo in galerijo.

Pogačar računa, da bo ministrstvo za kulturo po odkupu objekta od občine upoštevalo omenjene načrte, želje in potrebe občine. Trenutno sicer še poteka parcelacija, v pripravi pa je tudi kupo-prodajna pogodba. Po njenem podpisu bo občina državi dala v uporabo tudi parkirišča pod Prešernovo hišo v Vrbi.

Na ministrstvu za kulturo so za Gorenjski glas potrdili, da nameravajo omenjeni objekt odkupiti. Ob tem so napovedali, da bo z odkupom in obnovo smiselno, funkcionalno in upravljavsko povezan celoten kompleks nekdanje Prešernove domačije in s tem omogočeno lažje in hitrejše načrtovanje obnove ter s tem upravljanje kompleksa.

Izvedba državnega projekta je bila ocenjen na dva milijona evrov, občinskega pa 800.000 evrov. Zdaj bo projekt v celoti izvedla država, občina pa bo prejela tudi 240.000 evrov kupnine. Na podlagi pričakovanega novega prihodka bo žirovniški občinski svet ta teden obravnaval tudi rebalans občinskega proračuna.