France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, kjer je danes muzej Prešernova rojstna hiša. Foto: dLib
France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, kjer je danes muzej Prešernova rojstna hiša. Foto: dLib

Kot dodaja, so z zadnjimi spremembami prostorskega načrta znova skušali dobiti soglasje zavoda za varstvo kulturno dediščine za vzhodno varianto, "ki nam je bila ljubša. Vendar nismo uspeli in zdaj, po desetih, petnajstih letih, je čas, da realiziramo tako imenovano zahodno varianto in prepričan sem, da po njeni izgradnji ne bomo slabe volje, saj bistvene razlike v času vožnje ne bo."

O Vrba! srečna, draga vas domača, / kjer hiša mojega stoji očeta; / de b' uka žeja me iz tvojga svéta / speljala ne bila, goljfiva kača!

France Prešeren

Obvoznica: lahko bi v letu 2023 začeli z gradnjo
Glede obvoznice so na občini začeli postopke za pridobivanje gradbenega dovoljenja, kar pomeni, da bodo na podlagi tega natančno geodetsko odmerili potrebna zemljišča in šli v njihov odkup. To je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja, ki ga Pogačar skupaj s pridobitvijo zemljišč pričakuje prihodnje leto. Proti koncu leta naj bi nato izvedli še razpis za izvajalca del, tako da bi lahko v letu 2023 začeli z gradnjo.

Kot je poudaril, je obvoznica pomembna tudi z vidika projekta, ki se pripravlja na območju Prešernove rojstne hiše, kjer je občina skupaj z državo odkupila sosednjo hišo in gospodarsko poslopje. Občina je želela z državo podpisati tudi sporazum, da bi skupaj vodili enoten projekt ureditve objektov in si stroške razdelili. Vendar se je država, kot je dejal Pogačar, odločila drugače.

Sorodna novica Pripravlja se gradnja obvoznice mimo Prešernove rojstne hiše

Tako država pripravlja projektno dokumentacijo za adaptacijo skednja, občina pa si je proračunu za naslednje leto zagotovila sredstva za pripravo svojega projekta, za katerega je uspela dobiti istega projektanta kot država, tako da bosta projekta usklajena. "Mi se bomo prilagodili in skušali zadeve peljati vzporedno," je poudaril župan.

V enem letu bi na občini radi prišli do gradbenega dovoljenja, saj želijo projekt prijaviti na razpis za sredstva iz sklada za okrevanje, kjer bodo tudi namenska sredstva za razvoj kulture in turizma. Pri tem je Pogačar prepričan v uspeh kandidature, saj gre prav za projekt razvoja kulturnega turizma.

Prostor ni primeren niti za prireditve
V Prešernovi rojstni hiši namreč ni mogoče razvijati dodatne ponudbe. Prostor ni primeren niti za prireditve, ki jih občasno izvajajo v njem, temveč je hiša urejena kot muzej in namenjena zgolj ogledom. Ko bodo sosednji objekti urejeni, bodo lahko vse dogodke premaknili v sedanji skedenj, kjer bo država uredila dvorano za 60 ljudi. Na voljo bodo tudi manjša trgovina, galerija in skladišče.

Sorodna novica Prešernova rojstna hiša v Vrbi s svetlejšim lesom bližje podobi iz pesnikovega časa

"Občina bo medtem poskrbela za dodatno turistično ponudbo. Kot kaže, bo morala obstoječi stanovanjski objekt, ki ga je kupila, podreti in stavbo zgraditi na novo. Sama hiša nima zgodovinske in kulturne vrednosti, ker je v območju spomenika, pa se bo pri tem treba prilagoditi pogojem zavoda za varstvo kulturne dediščine," se zaveda Pogačar.

Z novogradnjo računa, da bodo lahko zagotovili ustreznejše pogoje za nove dejavnosti. Objekt želijo urediti zlasti za gostinsko dejavnost, ki bi jo izvajal najemnik. Hkrati razmišljajo, katere dejavnosti bi v objekt ob Prešernovi rojstni hiši lahko še dodali.