Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, znano tudi kot Villa Aurora, je v poznem 16. stoletju zgradil italijanski kardinal Francesco Maria del Monte kot lovsko rezidenco.

Zgradba je bila nekdaj umeščena v podeželsko poslopje z Villo Ludovisi, poimenovano po plemiču Ludovicu Ludovisiju, ki mu je leta 1620 Del Monte prodal posestvo. Mimogrede, Villo Ludovisi je nekoč opisal francoski pisatelj in diplomat Stendhal z besedami, da ima nekaj najlepših vrtov na svetu.

Vodeni ogledi skozi umetniške zaklade
Skoraj celotno posestvo je družina Ludovisi prodala rimski mestni vladi v poznem 19. stoletju, večina stavb pa je bila porušena, da bi omogočili prostor za glavno prometnico Via Veneto. Rušenje je bilo prihranjeno zgolj Villi Aurori, ki je od leta 2010 seveda skupaj s svojimi umetniškimi zakladi dostopna javnosti za posamične vodene oglede, navaja The Art Newspaper.

Risba, ki jo je 11 let po smrti Caravaggia ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni, je edini znani portret tega baročnega slikarja. Foto: Wikipedia
Risba, ki jo je 11 let po smrti Caravaggia ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni, je edini znani portret tega baročnega slikarja. Foto: Wikipedia

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 ali 1573‒1610) je njen strop poslikal okoli leta 1597. Del Monte je bil eden najpomembnejših mecenov v zgodnjem obdobju tega baročnega slikarja. Delo je ustvarjeno z oljno barvo, in ne s pigmenti na vodni osnovi na svežem ometu, zato ne gre za fresko, temveč za stropno sliko.

Slika za kardinala z zanimanjem za alkimijo
Na sliki je upodobljena trojica rimskih bogov – Jupiter, Neptun in Pluton –, vsak od njih pa je upodobljen s svojo zverjo, v alegoričnem prizoru, povezanem s kardinalovim zanimanjem za alkimijo. Caravaggio je obličja vsakega od bogov oblikoval na osnovi svojega.

Villa Aurora sicer vsebuje tudi številne freske in druge dragocene umetnine, ki so vgrajene v njeno arhitekturo. Med njimi je tudi stropna slika v osrednji sobi, ki jo je leta 1621 naslikal italijanski baročni umetnik Giovanni Francesco Barbieri, bolj znan kot Guercino, na njej pa je upodobil boginjo Auroro na njenem vozu.

Prerekanje, ki neredko sledi smrti lastnika
Nepremičnino, ki se razprostira na 2800 kvadratnih metrih, bodo na dražbi ponudili 18. januarja 2022, njena prodaja pa je posledica nenehnega spora o dedovanju po smrti lastnika, kneza Nicola Boncompagnija Ludovisija leta 2018. Po pisanju portala The Art Newspaper, ki se sklicuje na italijanski časopis La Repubblica, za zdaj ni jasno, ali bo država posegla in kupila nepremičnino, preden bo ta končala na dražbi.