Notranjost zgradbe z bizantinskimi mozaiki in freskami iz 14. stoletja. Foto: AP
Notranjost zgradbe z bizantinskimi mozaiki in freskami iz 14. stoletja. Foto: AP

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek namreč cerkev, v kateri je muzej verske umetnosti, prav tako spremenil v mošejo. To je stavba v carigrajski soseski Edirnekapi, ki je bila na tem mestu prvič zgrajena v četrtem stoletju kot samostan s cerkvijo.

Z ometom zakriti in nato spet odkriti mozaiki in freske
Srednjeveška cerkev sv. Odrešenika v Kori (znana tudi kot zgolj Kora, v turščini Kariye), zgrajena v bližini starodavnega mestnega obzidja takratnega Konstantinopla, se med drugim ponaša z bizantinskimi mozaiki in freskami iz 14. stoletja, ki prikazujejo prizore iz svetopisemskih zgodb. Te upodobitve so bile prekrite z ometom, ko so Osmani leta 1453 osvojili Konstantinopel, ga preimenovali v Istanbul in razglasili za svojo prestolnico.

Freske in mozaiki so bili znova razkriti, ko je bila zgradba – tako kot Hagija Sofija – v času turške posvetne republike pred več kot 70 leti spremenjena v muzej. Cerkev je bila na tem mestu prvič torej zgrajena v četrtem stoletju, vendar večina obstoječe stavbe izvira iz 11. stoletja, delno pa je bila obnovljena po potresu dve stoletji pozneje.

Turško sodišče je lani novembra najprej razveljavilo vladno odločbo iz leta 1945, ki je Koro spremenila v muzej, le-ta pa deluje pod okriljem ministrstva za izobraževanje. V petek je Erdogan podpisal in v turškem uradnem listu objavil odredbo, s katero je razglasil, da je "upravljanje mošeje Kariye preneseno na urad za verske zadeve in da je (mošeja) odprta za molitev," poroča Reuters.

Neznana prihodnja usoda umetnin
Glede na Erdoganovo odredbo še ni znano, kdaj bodo izvedene prve muslimanske molitve v tej zgradbi. Prav tako ni jasno, kaj se bo zgodilo s tamkajšnjimi krščanskimi umetninami. V Hagiji Sofiji so na primer za časa molitev z zavesami zagrnili sliko, na kateri sta upodobljena Marija in mali Jezus, ki bi bila sicer pred očmi udeležencev molitve.

Grško zunanje ministrstvo je Erdoganovo potezo ostro obsodilo, saj so po njihovem mnenju turške oblasti "znova brutalno užalile dostojanstvo" še enega mesta svetovne dediščine, ki je na Unescovem seznamu. "To je provokacija, usmerjena proti vsem vernikom," je v izjavi zapisalo grško ministrstvo. "Turčijo pozivamo, naj se vrne v 21. stoletje ter k medsebojnemu spoštovanju, dialogu in razumevanju med civilizacijami," piše Euronews.

Elpidophoros, grški pravoslavni nadškof v ZDA, je na Twitterju zapisal: "Po tragični napaki s Hagijo Sofijo zdaj še samostan Kora, ta izjemni dar bizantinske kulture svetu! Turško ljudstvo si ne zasluži tako ozkosrčne politike. Prošenj in prigovarjanj mednarodne skupnosti ne upošteva. Kako dolgo še?"

Varovanje, ko sta Koro v letu 2007 obiskala britanski princ Charles in njegova žena Camilla. Foto: EPA
Varovanje, ko sta Koro v letu 2007 obiskala britanski princ Charles in njegova žena Camilla. Foto: EPA