Za zdaj ni znano, kako so oblasti najdeni kipec povezale z območjem Akropole. Foto: EPA
Za zdaj ni znano, kako so oblasti najdeni kipec povezale z območjem Akropole. Foto: EPA

Predmet, okoli katerega se je vrtelo dogajanje, je majhen antični kipec iz marmorja, označen za "izjemno umetnino", ki je nekoč najverjetneje krasil tempelj na znameniti atenski Akropoli ali pobočja okoli nje, je sporočilo grških oblasti povzel Associated Press (AP).

Mladenič brez glave in večjega dela okončin
Policija je sporočila, da gre za kipec iz 5. stol. pr. n. št., ki v višino meri le okoli 37 centimetrov in upodablja mladeniča v sedeči drži, ki se rahlo nagiba na desno. Figuri manjkajo glava, roke in večina obeh nog, za levim ramenom sta vidni luknjici, kamor sta bili verjetno nameščeni palici, s katerima je bil kip pritrjen na timpanon – trikotni zaključek na pročelju oziroma začelju antičnega templja.

Morda del večje kompozicije
"Gre za izjemno umetnino, kakršne ni preprosto najti niti pri sistematičnih izkopavanjih," je med predstavitvijo znova najdene dragocenosti dejal arheolog Dimitris Sourlas na sedežu policijske uprave v ​​Atenah. Po njegovih besedah bi ​​lahko bil kipec del večje kompozicije, vendar bodo za dokaz te domneve potrebne dodatne raziskave.

Oblasti vsaj za zdaj niso povedale, po kakšni logiki so dotično stvaritev povezale z območjem Akropole, in tudi ne, zakaj sumijo, da je dejansko prišla iz templja – kar bi dejansko zožilo iskanje njenega dejanskega izvora. Sporočili so še, da je bil očitno precej dolgo zakopan in da ima sledi poškodb, ki so mu jih zadali z orodji za izkopavanje.

Izjalovljene napovedi visokega izkupička
Do kipca so se dokopali pri moškem v mestu Korint na jugu države, ki so ga v sredo aretirali zaradi suma iskanja kupca. Glede na policijsko poročilo je želel zanj iztržiti 100.000 evrov. Zdaj je poteka preiskava, kako je ta dragocenost sploh prišla v njegove roke in ali je dejansko tudi uspešno stopil v stik s potencialnimi kupci. Posedovanje, kupovanje, prodaja ali izkopavanje starin brez dovoljenja je namreč nezakonito v Grčiji, še piše AP.