Kapelica sv. nadangela Mihaela. Foto: zupnija-izola.rkc.si
Kapelica sv. nadangela Mihaela. Foto: zupnija-izola.rkc.si

S podpisom pisma o nameri so Občina Izola, Komunala Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola in Ljudska univerza v Trstu pristopile k sanaciji in obnovi osrednje historicistične kapelice sv. nadangela Mihaela na spomeniško zaščitenem delu izolskega pokopališča.

Štiristransko sofinanciranje obnove kapelice
Četverica podpisnic pisma o nameri je izrazila skupni interes za sofinanciranje obnove kapelice. Celotna vrednost investicije je okoli 166.000 evrov brez davka, so sporočili z Občine Izola.

Direktor Komunale Izola Denis Bele je pojasnil, da letos načrtujejo zahtevno sanacijo temeljev, tlakovcev in grobnic okoli kapelice, ureditev pohodne poti ob kapelici, odvodnjavanje in deloma omete. Izolski župan Danilo Markočič pa je poudaril, da se zavedajo odgovornosti do kulturne dediščine, ki jo je treba ohraniti. "Narod brez kulture je narod brez prihodnosti. Obnova kapelice je signal, da nam ni vseeno, kaj se v našem mestu dogaja," so županove besede povzeli na izolski občini.

Podpisniki pisma o nameri. Foto: Občina Izola
Podpisniki pisma o nameri. Foto: Občina Izola

Izvajalec del za zdaj še ni znan
Predsednik Ljudske univerze v Trstu Emilio Fatovic je opomnil na pomen italijansko-slovenskega sodelovanja pri projektu sanacije in obnove, predsednik Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola Marko Gregorič pa je dodal: "Skrb za kulturno dediščino je pomembna tako za nas kot za prihodnje rodove."

Sanacijska in obnovitvena dela bodo izvedli na podlagi konservatorskega načrta in v skladu s soglasjem piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS. Izvajalec bo izbran na podlagi javnega naročila, glede na načrte pa bo dela končal v prihodnjem letu.