Keramičnega prašička so našli na območju neolitskega najdišča Ma'an v mestu Vuši, je poročala kitajska državna tiskovna agencija Šinhua.

Odkritje je raziskovalce spodbudilo k domnevi, da so bili prašiči na tem območju udomačeni že pred 6000 leti.

Keramični prašiček, velik kot otroška pest, ima več lukenj, v njegovem votlem telesu pa naj bi bile lončene kroglice. Na Kitajskem so keramične kipce v obliki prašiča odkrili že na drugih prazgodovinskih najdiščih, tokrat je prvič, da gre za votlega keramičnega prašička.

Raziskovalci zdaj skušajo ugotoviti, ali se je luknjasto igračo dalo uporabljati za piščal.

Arheološki "live stream" na spletu
Arheologi so na najdišču Ma'an do zdaj odkrili 260 predmetov, ki segajo v več dinastij kitajske zgodovine. Do danes so odkopali že 26 grobnic, v katerih so počivali posmrtni ostanki iz neolitske dobe. Od tega so 20 grobnic odprli na terenu, šest pa nedotaknjenih prenesli v laboratorij za nadaljnjo preiskavo.

Prejšnji teden je ekipa izvedencev za antropologijo, mineralogijo, mikrobiologijo in druga relevantna področja odprla dve od preostalih grobnic; projekt je bil istočasno predvajan prek spleta. Ljudje so lahko v živo spremljali, kako so arheologi našli dve človeški okostji ter zbrali vzorce, ki bodo povedali več o mikroorganizmih v grobnici. Ekstrakcija in ohranjanje mikroorganizmov na terenu bi zaradi nevarnosti okoljske kontaminacije predstavljala veliko večji izziv, zato so se tudi odločili za selitev neodprtih grobnic v laboratorij.